Petre Daea: Există câteva milioane de miei pregătiţi pentru piaţă

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că în acest moment există miei româneşti pentru Sărbătorile Pascale. „Pentru toţi consumatorii din România sunt miei româneşti. Sunt şi mici şi mari, tăiem în funcţie de cerinţe şi evident de posibilităţile din fiecare fermă. La această dată sunt câteva milioane de miei pregătiţi pentru piaţă. V-aş ruga să vă duceţi în sectorul 4 să vedeţi că deja a început acest eveniment pe care îl aşteptaţi”, a spus Petre Daea, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat că în ţară există târguri autorizate unde fermierii vând miei, dar sunt şi lanţurile de magazine unde marfa românească este prezentă alături de cea din import. „Şi preţurile sunt bune. Am văzut. Acum preţurile sunt ca şi anul trecut. E adevărat că la început fiecare are o tendinţă când iese pe piaţă să crească (preţurile – n.r.), dar vremea îl potoleşte cum de altfel vedeţi s-a potolit vremea şi afară. Nu mai este zăpadă, este frumos”, a afirmat şeful de la Agricultură.

Mielul în viu poate fi achiziţionat în prezent la un preţ situat între 7 şi 8,5 lei pe kilogram în viu, în funcţie de greutate, iar ţul carnea de de miel se situează între 20 şi 30 de lei kilogramul. Preşedintele Asociaţiei Eco Mioriţa Vurpăr din judeţul Sibiu, Florin Dragomir, a declarat recent că preţul cărnii de miel va fi mai mare în acest an şi poate ajunge la 30 de lei, pe fondul unei crize de miei ce se anunţă de Paşte, după ce multe animale au fost deja sacrificate şi exportate în Italia, Spania şi Grecia.

România – pe podiumul european la numărul de ovine
Cu aproximativ 9,8 milioane de oi în anul 2017, România se situează pe locul al treilea în Uniunea Europeană privind efectivele de ovine, fiind devansată doar de Marea Britanie, cu 24,5 milioane capete şi Spania cu 15,9 milioane ovine. Potrivit datelor Eurostat, în urma României se situează Grecia, cu 8,5 milioane capete, Italia – 7,2 milioane, Franţa – 6,8 milioane, Irlanda – 3,9 milioane capete şi Portugalia – 2,02 milioane capete.

Potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare, România a încasat peste 315 milioane de euro, în primele trei trimestre din 2017, din exporturile de animale vii în spaţiul intra şi extracomunitar, în creştere cu aproape 15% faţă de perioada similară din 2016, când încasările au totalizat aproape 275 de milioane de euro. Cele mai mari sume au fost obţinute din exporturile de animale vii din speciile ovine şi caprine, circa 146,8 milioane de euro pentru 67.137 tone şi din cele de bovine – 145,71 milioane de euro (56.831 tone).
Consumul de carne de ovine în anul 2016, în România, a fost în medie de 2,6 kg / locuitor, în uşoară creştere faţă de 2015 când se înregistra un consum de 2,3 kg / locuitor, dar semnificativ mai mare faţă de anul 2014 când era de numai 0,7 kg / locuitor anual. În comparaţie, media consumului în UE a fost de 2 kilograme pe locuitor anual în 2015, Franţa şi Irlanda înregistrând cel mai mare consum, de 2,9 kilograme, respectiv 2,8 kilograme pe locuitor anual.

Articole din aceeasi categorie