Peste un milion de plăţi cu cardul în 2016

 

Românii au făcut peste un milion de plăți de taxe și impozite cu cardul anul trecut, în valoare de 360 milioane lei, la ghișeele primăriilor și on-line, în creștere cu 50% comparativ cu 2015, numărul taxelor achitate on-line fiind dublu față de cel din 2015 și reprezentând o treime din totalul plăților de taxe cu cardul.

Valoarea impozitelor achitate cu cardul a crescut de aproape zece ori în ultimii șase ani, datorită avantajelor evidente ale acestei metode de plată: siguranță, confort şi rapiditate. Conform unui studiu Visa, au crescut spectaculos în special plățile on-line, care scutesc contribuabilul de un drum la ghișeu și îl ajută să economisească timp.

Anul trecut, una din trei tranzacții de plată a taxelor și impozitelor cu cardul a fost realizată on-line. Peste 370.000 de plăți online s-au realizat în 2016, dublu față de anul anterior, valoarea acestora fiind de 78 milioane de lei. Valoarea medie a unei plăți de taxe și impozite cu cardul (cumulat on-line și POS) a fost de aproape 340 de lei în 2016, de 2,5 ori peste valoarea medie a unei plăți cu cardul, care s-a ridicat la circa 140 de lei anul trecut.

Toate instituțiile publice care încasează impozite, taxe sau amenzi au obligația să accepte și plata cu cardul, potrivit așa-numitei legi cash-back, termenul de implementare a noilor prevederi fiind sfârșitul anului 2018. Numărul primăriilor înrolate pe www.ghiseul.ro a ajuns la 264 la finalul anului trecut, în creștere cu 40% față de situaţia din 2015. Peste 200.000 de utilizatori și-au activat contul pe platformă până în prezent.

Contribuabilii care își achită taxele și impozitele locale înainte de 31 martie beneficiază de o reducere de până la 10% din valoarea obligațiilor fiscale, conform prevederilor din Codul Fiscal.

Articole din aceeasi categorie