Peste o treime din veniturile unei gospodării merg pe alimente

Veniturile totale medii lunare ale populaţiei pe o gospodărie au fost 3.569 de lei, în ultimul trimestru din 2017, iar cheltuielile totale au fost în medie de 3.061 lei lunar pe o gospodărie, majoritatea basnilor fiind cheltuiţi pe alimente, taxe şi impozite.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, la nivelul fiecărei gospodării din România, venitul total mediu lunar a fost de 1.362 lei pe persoană, iar cheltuiala medie totală s-a ridicat la 1.168 lei / persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 3.230 de lei lunar pe gospodărie, 1.233 lei pe persoană, iar veniturile în natură de 339 lei lunar pe gospodărie, respectiv 129 de lei pe persoană.
Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, respectiv 61,1% din veniturile totale ale gospodăriilor. La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (21,6%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,4%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,5%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (9,5%), în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8%). Mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.
Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).
Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).
Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut în medie, 33,5% din consumul gospodăriilor.

Articole din aceeasi categorie