Peste 500 de pelerini la hramul Mănăstirii „Sf. Cruce” din Mintiu Gherlii

La sfârşitul săptămânii trecute a fost mare sărbătoare în comuna Mintiu Gherlii. Localitatea din vecinătatea municipiului Gherla a găzduit sărbătorirea hramului  Mănăstirii Greco-Catolice a Părinţilor Bazilieni „Sfânta Cruce” și tradiţionalul pelerinaj anual de la mijlocul lunii septembrie.

De mult nu au mai fost atâr de mulți credincioși la această mare sărbătoare religioasă. Peste 500 de pelerini s-au adunat în jurul sfântului lăcaş de cult aflat pe dealul ce înconjoară satul de pe Valea Someşului Mic. Pe lângă creştinii din localitate şi din Gherla am văzut mulţi oaspeţi din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, dar şi din zona Sălajului şi Sătmarului.

Manifestările au început încă de vineri seara, cu Vecernia cu Litie,  după care a urmat Calea Crucii – procesiunea lumânării şi seara de rugăciune la mănăstire. Sâmbătă dimineaţa a început procesiunea cu relicva Sfântei Cruci, cu pornire de la biserica greco-catolică din Mintiu Gherlii, până la mănăstire, loc de pace şi reculegere, unde se află o mică comunitate de călugări ce păstrează nestinsă flacăra rugăciunii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Mons. Călin Bot, care în cuvântul său a arătat semnificaţia sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci. Părintele a încheiat predica printr-o invitaţie la venerarea unei relicve a Sfintei Cruci, care a fost purtată  în pelerinaj şi a stat apoi pe masa altarului. La sfârşit, credincioşii, prin pr. Laurian Daboc, superior provincial al călugărilor bazilieni de la Mintiu Gherlii, au primit binecuvântare cu crucea de lemn care conţine relicva din lemnul Crucii Mântuitorului. De asemenea, toţi credincişii aflaţi acolo au primit ca amintire fotografia celor 7 episcopi martiri români greco-catolici. În timpul slujbei a cântat corul surorilor baziliene de la Mănăstirea „Buna Vestire” Gherla.

La marea sărbătoare de la Mintiu Gherlii a participat şi protopopul Protopopiatului Greco-Catolic Gherla, pr. Alexandru Hruban, care cu această ocazie a lansat tuturor invitaţia de a onora Sfinţirea  Bisericii „Sf. Iosif” din Gherla, eveniment ce va avea loc la 26 octombrie 2019, de la ora 10:00.

Tradiţionala sărbătoare prilejuită de hramul Mănăstirii „Sfânta Cruce” de la Mintiu Gherlii s-a încheiat cu o generoasă agapă frăţească.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie