Peste 40% dintre români nu iau nici o măsură pentru a-şi reduce facturile la încălzire

Un studiu realizat de Honeywell arată că, deși aproape șase din zece (58%) consumatori casnici din România sunt preocupați de costul facturilor la energie, 43% nu iau măsurile necesare pentru a gestiona mai eficient încălzirea locuinței.

Studiul „Obiceiuri privind încălzirea locuinței” arată că 40% dintre proprietarii de locuințe din țară sunt nevoiți să prioritizeze economiile în detrimentul menținerii nivelului de confort, prin limitarea gradului și frecvenței cu care își încălzesc locuințele. Aproape jumătate (46%) dintre respondenți au declarat că energia pe care o utilizează este facturată în baza unui consum estimat. Dintre aceștia, majoritatea (53%) au spus că înregistrează în mod regulat datorii în conturile de energie și sunt nevoiți să realizeze plăți suplimentare după sezonul de încălzire. Acest lucru reprezintă costul adițional pe care consumatorii trebuie să îl achite pentru a menține temperatura potrivită în locuință pe parcursul iernii. De asemenea, un procent semnificativ de gospodării nu aplică bunele practici pentru a-și gestiona obiceiurile referitoare la încălzire într-un mod mai eficient şi pentru a reduce consumul de combustibil.

Studiul mai arată că peste un sfert (26%) dintre respondenți au fost nevoiți în trecut să împrumute bani de la prieteni ori familie, să apeleze la un card de credit sau la un împrumut bancar pentru a-și achita facturile de încălzire; dintre aceștia, unu din cinci (22%) spun că se află des în această situație.

Cu toate acestea, 37% dintre respondenți nu folosesc un termostat pentru a controla în mod eficient temperatura din locuințe, în timp ce 59% nu au capacitatea de a controla temperatura separat în fiecare cameră. Printre cele mai frecvente cauze ale risipei de combustibil se numără fluctuațiile de temperatură din locuință și încălzirea unor părți din casă care nu sunt folosite. Patru din zece respondenți (40%) care pot controla temperatura din fiecare cameră aleg să nu facă acest lucru deoarece este prea dificil sau consumă prea mult timp. Acest lucru sugerează că unii proprietari de locuințe au doar posibilitatea de a ajusta manual fiecare calorifer și nu le pot controla centralizat, printr-un termostat inteligent.

Pe de altă parte, aproape jumătate (47%) dintre respondenții care nu utilizează un termostat nu au putut estima cu cât și-ar reduce facturile la energie dacă ar folosi unul, comparativ cu 27% dintre cei care utilizează un termostat. Un sfert (25%) dintre utilizatorii de termostate au estimat că pot economisi între 21% și 30% la facturile de încălzire prin folosirea unui astfel de dispozitiv.

Studiul Honeywell „Obiceiuri privind încălzirea locuinței” face parte din campania demarată de Honeywell la nivel european cu scopul de a înțelege și contribui la conștientizarea ineficienței energetice, ca urmare a practicilor inadecvate de încălzire a locuințelor. Campania se adresează proprietarilor de locuințe cu vârste de peste 18 ani, pentru a sublinia importanța încălzirii eficiente și a tehnologiilor care pot reduce costurile și risipa de energie.

Articole din aceeasi categorie