Peste 3000 de părinţi au sunat în acest an la ALOPEDI

Serviciul gratuit de sfat medical telefonic de urgenţă al Spitalului de Copii Cluj-Napoca – ALOPEDI 0364-917 – a fost apelat în primele trei luni ale acestui an de 3126 de părinţi, cu 47,03 % mai mulţi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016. Cele mai frecvente probleme medicale care au necesitat sfatul specialiştilor au fost cele respiratorii (22,13%), stările febrile (20,6%) şi problemele digestive (18,5%).

„În urma triajului telefonic efectuat de către medici în primul trimestru al anului curent, nu mai puţin de 69,6% dintre cazuri au putut fi rezolvate la domiciliu, medicii acordând părinţilor sfaturi privind îngrijirea copiilor şi explicându-le semnele de alarmă la apariţia cărora se impune prezentarea la medic. Totodată, 420 de apeluri, reprezentând 13,4% din numărul total, au fost pentru situaţii ce au necesitat consult medical imediat, faţă în faţă, în următoarele două ore” – se precizează într-un comunicat al Consiliului Judeţean Cluj, sub autoritatea căruia funcţionează serviciul.

Referitor la zona de provenienţă a celor care apelează serviciile ALOPEDI, în comunicat se face precizarea că a crescut numărul apelurilor din alte judeţe decât Cluj, acestea reprezentând 50,28% din numărul total, comparativ cu 41,41%, în 2016. Cele mai multe apeluri provin din Bucureşti, (12,5%) şi din judeţele Prahova, Braşov şi Timiş (2,5%, fiecare). De asemeni, serviciul a început să fie utilizat şi de cetăţenii români aflaţi în străinătate.

ALOPEDI – 0364-917 este serviciul de sfat medical telefonic de urgenţă asigurat de 35 de medici rezidenţi, specialişti sau primari în specialitatea pediatrie sau medicină de urgenţă, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. Aceştia efectuează un triaj telefonic al urgenţelor pediatrice, oferind apelanţilor sfaturi în situaţiile ce pot fi rezolvate la domiciliu.

M. T.

Articole din aceeasi categorie