Peste 2,4 milioane de turişti străini au vizitat România în 2016

Turiștii străini sosiți în România anul trecut au cheltuit în medie 2.397 lei/persoană principalul motiv pentru sejurul petrecut în ţara noastră fiind reprezentat de afaceri.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în anul 2016, în structurile de cazare turistică colective au ajuns 2,469 milioane de turişti străini, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 5,922 miliarde lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut în România l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (57,6% din totalul turiștilor străini), cheltuielile acestora reprezentând 58,5% din total. Cel de-al doilea motiv al sejurului l-au reprezentat călătoriile în scop particular (42,4% din total), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (61,4%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (92,3%). Cheltuielile turiștilor străini în restaurante și baruri au fost de 17%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cele pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 35,6%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cele pentru pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 54% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul stzrăinilor sosiți în România, 51,7% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 30,5% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii străini a fost avionul (74,9% din total), autoturismele proprii au reprezentat 14,3%, urmate de autocare și autobuze – cu 9,1%, alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) – cu 1,7%.

Articole din aceeasi categorie