Peste 1.000 de jandarmi, polițiști și pompieri mobilizați la festivalul ”Electric Castle”

Peste 1000 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa în sistem integrat pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în cadrul festivalului ”Electric Castle”, care va avea loc în zona Castelului ”Banffy” din localitatea Bonțida, în perioada 18-22 iulie.

„Pentru siguranța celor peste 135 de mii de participanți la acest eveniment, estimați de către  organizator, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, având în sprijin efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureș, alături de celelalte structuri ale MAI, a luat măsuri specifice de instituire  a unor  dispozitive  preventive și reactive, prin acțiuni de patrulare, observare, supraveghere și, la nevoie, de intervenție, atât în proximitatea locului de desfășurare a evenimentului, cât și în zonele de campare și pe traseele care converg către locația evenimentului. În toată această perioadă, reprezentanții forțelor de ordine publică vor executa misiuni specifice pe linie de ordine și siguranță publică în zona gărilor, aeroportului, pe traseele mijloacelor de transport în comun, precum și în zonele de cazare a turiștilor români și străini care se vor afla în municipiul Cluj-Napoca pe durata desfășurării festivalului. Conform planului de acțiune integrat pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, pe timpul desfășurării festivalului ”Electric Castle”, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj vor desfășura misiuni specifice de menținere a ordinii publice, de fluidizare și restricționare temporară sau deviere a traficului rutier pe traseele și în zona festivalului” – informează IPJ Cluj.

Conform sursei citate, premergător începerii festivalului, polițiștii specializați au efectuat controale pirotehnice în zona de desfășurare a evenimentului și pe căile de acces către festival. De asemeni, pe perioada festivalului, punctele de acces vor fi asigurate cu efective și cupluri chinotehnice specializate în detectarea și semnalizarea materialelor explozive.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Cluj va monitoriza și evalua tipurile de risc aflate în domeniul de competență, asigurând răspunsul operativ în cazul apariției unor situații de urgență pe timpul festivalului, fiind în măsură să execute, la nevoie, operațiuni de evacuare a persoanelor, stingere a incendiilor, descarcerare și acordare a primului ajutor medical de urgență.

În perimetrul de desfășurare a festivalului vor fi operaționalizate trei corturi de prim ajutor medical, iar echipaje mixte de pompieri și paramedici SMURD vor patrula în permanență în zona de desfășurare a festivalului. În permanență vor fi pregătite trei ambulanțe SMURD pentru transportul la spital în caz de nevoie, precum și două autospeciale pentru stingerea incendiilor, care vor asigura prima intervenție în caz de necesitate. Permanent vor fi asigurate măsuri de prim-ajutor medical, evacuare în situații de urgență, prevenirea și stingerea incendiilor prin intermediul a 75 de pompieri, cinci medici și 15 studenți voluntari. Asistența medicală în perimetrul spitalului va fi sprijinită și de personalul din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean și din Serviciul de Ajutor Maltez din România.

Reprezentanții forțelor de ordine recomandă celor care urmează să participe la acest eveniment „să evite implicarea în orice fel de conflict, să nu răspundă provocărilor, să nu consume băuturi alcoolice în exces sau alte substanțe interzise de lege și foarte important, să nu ezite să solicite sprijinul celui mai apropiat echipaj de poliție sau jandarmerie, dacă au nevoie de sprijin sau dacă sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale. La rândul său, organizatorul recomandă participanților la acest eveniment, să nu se prezinte la porțile de acces cu bagaje voluminoase (genți, rucsacuri) și nici cu obiecte interzise de prevederile legale în vigoare.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie