Pentru un mediu natural, curat şi sănătos

• Zi liberă, dar „de muncă”, pentru locuitorii comunei Chinteni •

Câteva zeci de locuitori din Chinteni s-au mobilizat, la sfârşit de săptămână, pentru a aduna mizeria făcută de turişti, în minivacanţa de 1 mai. Acţiunea de ecologizare s-a desfăşurat la initiativa Primăriei şi a Consiliului Local Chinteni, întâlnirea fiind convocată pe reţelele sociale.

Zeci de elevi, alături de câţiva localnici, s-au adunat sâmbătă dimineaţa, în locurile stabilite din fiecare sat – Şcoala Gimnazială din Chinteni (pentru ecologizarea Chinteniului), Şcoala Primară Deuşu (pentru Deuşu-Vechea), magazinul sătesc din Măcicaşu (pentru satele Măcicaşu şi Sânmărtin), lângă monumentul din Feiurdeni, iar în Pădureni, la intersecţia drumurilor judeţene – şi au pornit, împărţiţi în mai multe echipe, de-a lungul drumului comunal şi pe străzile principale, „înarmaţi” cu mănuşi şi saci menajeri, aceştia fiind asiguraţi de administraţia locală.
În doar două ore de muncă, aceştia au adunat peste 100 de saci de gunoaie, aruncate de turiştii care s-au bucurat de minivacanţa de săptămâna trecută. Potrivit consilierului local, Darius Mureşan, responsabilul acţiunii, localnicii nu sunt foarte încântaţi de faptul că trebuie să cureţe în urma străinilor certaţi cu bunul simţ, mai cu seamă că se află în plină campanie agricolă de primăvară. „Fiind sâmbătă – zi liberă, dar nu de sărbătoare -, oamenii nu prea sunt dispuşi să renunţe la treburile casnice şi la muncile agricole. Totuşi, înţelegând importanţa acţiunii, fie şi-au rupt din timpul lor, fie au trimis copiii – aceasta fiind şi o lecţie de responsabilitate civică”, spune Mureşan, precizând că la acţiune au participat peste 50 de voluntari. Siguranţa acestora, pe traseul drumului judeţean, a fost asigurată de poliţiştii locali din comună, care au avertizat participanţii la trafic să încetinească în zonele în care s-a desfăşurat acţiunea, dar au şi dat o mînă de ajutor la strângerea mizeriilor.
Gunoiul strâns de voluntari a fost depozitat în curtea Primăriei Chinteni şi în curţile şcolilor săteşti, urmând ca, la solicitarea administraţiei locale, să fie ridicat de o firmă de salubrizare, la începutul acestei săptămâni.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

One Response to Pentru un mediu natural, curat şi sănătos

  1. Aurel

    Daca ii tot scoateti la cules gunoi,Copiii o sa creasca mari si o sa creada ca-i bine daca fac la randul lor gunoi pe care sa-l stranga copiii din acele timpuri….mai bine copiii sa fie trimisi acasa, la vecini, in comunitate si sa promoveze curatenia….