Pentru elevi, concursul „Tineri traducători” – ediția 2019

Comisia Europeană a anunțat lansarea celei de-a 13-a ediții a concursului anual Juvenes Translatores, dedicat elevilor din învățământul secundar din întreaga Europă. Până la data de 20 octombrie a.c., școlile din toate statele membre ale UE vor putea să se înscrie online.

Anul acesta, participanții vor avea de tradus un text pe tema a ceea ce pot face tinerii pentru a contribui la conturarea viitorului Europei. Ei vor putea alege să traducă între oricare două dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE (552 de combinații posibile). La ediția de anul trecut a concursului, elevii au utilizat, în total, 154 de combinații lingvistice.

„Înscrierea pentru școli – prima etapă a procesului în două etape – este deschisă până la 20 octombrie 2019, la prânz, formularul de înscriere putând fi completat în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE. În continuare, Comisia Europeană va invita 751 de școli la următoarea etapă. Numărul școlilor participante din fiecare țară va fi egal cu numărul de locuri deținut de țara respectivă în Parlamentul European, selecția școlilor fiind efectuată în mod aleatoriu, cu ajutorul unui calculator. Școlile alese trebuie să desemneze apoi între 2 și 5 elevi pentru a participa la concurs. Elevii pot fi de orice naționalitate, însă trebuie să aparțină toți aceluiași grup de vârstă, și anume să fie născuți în anul 2002” – au anunțat organizatorii.

Concursul va avea loc la 21 noiembrie a.c. și se va desfășura simultan, online, în toate școlile participante. Câștigătorii (câte unul din fiecare țară) vor fi anunțați până la începutul lunii februarie 2020, iar premiile le vor fi decernate în cadrul unei ceremonii speciale organizate la Bruxelles. Pe parcursul vizitei în capitala Belgiei, elevii vor avea ocazia să întâlnească traducători profesioniști de la Direcția Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene.

M. T.

Articole din aceeasi categorie