Penibil: CJ Cluj sau minte sau vorbeşte prostii!

Sub denumirea “Cea mai mare fraudă din istoria acestui județ este la Aeroport. 700.000 de clujeni au fost furați.”, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a trimis un comunicat, semnat tot de Conducerea executivă, în care susţine că pista Aeroportului nu are capacitatea portantă necesară pentru a suporta aterizarea avioanelor mari pentru zboruri transcontinentale, însă afirmaţiile sunt contrazise total de două expertize tehnice.

În comunicatul CJ Cluj se susţine că “pista construită și gestionată de Aeroport are (conform unei expertize) doar capacitatea portantă de 66 PCN”, şi nu “114 PCN – capacitatea necesară pentru a ateriza avioane mari pentru zboruri transcontinentale”. În plus se mai afirmă că “Aeroportul Cluj a plătit din buzunarul clujenilor o pistă de 114 PCN și, de fapt, s-a construit o pistă de 66 PCN, fraudând-se astfel masiv bugetul public” şi că aceasta “este cea mai mare fraudă probabil din bugetul Clujului, iar persoanele responsabile vor trebui să răspundă.”

După cum se poate constata, CJ Cluj nu precizează cine este autorul expertizei pe baza căruia face aceste acuzaţii. Însă, două expertize tehnice puse la dispoziţie de Aeroport demonstrează exact contrariul.

În “Elaborarea documentaţiei pentru determinarea capacitaţii portante pentru pista de decolare – aterizare de 2100 m şi căile de rulare Golf şi Foxtrot de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca” (Extras1), studiu realizat de Institutul de Proiectări pentru Transporturi auto, navale şi aeriene (IPTANA) în 2013, se spune clar că Zona portantă (PDA, căi de rulare F şi G) au valoarea portantă de 114 PCN.

De asemenea, “Determinarea capacităţii portant PCN Pista decolare aterizare de 3500 m, etapa I şi suprafeţe de mişcare aferente cu suprafaţă de 117384 mp a Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj” (Extras 2), studiu realizat de S.C. Institutul de Cercetări în Transporturi – INCERTRANS S.A. în 2018, se afirmă că valoarea portantă este de 151 PCN.

Şi de această dată ne abţinem de la orice comentarii.

V.D.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *