Pelicula “Ţara moartă”, în regia lui Radu Jude, selectată în competiţia BFI London Film Festival

Filmul este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii din cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30 — ’40.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound designul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

Evenimentul, organizat de British Film Institute, prezintă anual aproximativ 300 de lungmetraje de ficţiune, documentare şi scurtmetraje din circa 50 de ţări.

Cel mai bun lungmetraj documentar din competiţie este răsplătit cu The Grierson Award. Trofeul este conceput în memoria cineastului scoţian John Grierson (1898 — 1972).

Printre laureaţii acestui premiu se numără Mehrdad Oskouei cu “Starless Dreams” (în 2016), Jennifer Peedom cu “Sherpa” (în 2015), Paul-Julien Robert cu “My Fathers, My Mother and Me” (în 2014), Alex Gibney cu “Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God” (în 2012) şi Yoav Shamir cu “Defamation” (2009).

Producţia s-a bucurat de cronici laudative după proiecţia în cadrul secţiunii “Signs of Life” a Festivalului de Film de la Locarno 2017, unde a avut premiera internaţională.

Articole din aceeasi categorie