PE vs CE

Vă vine să credeţi?

Dar, dacă am văzut-o şi pe asta, adică două instituţii suprastatale să se ia la harţă, aşa, pe nişte firfirici, se cheamă că am văzut tot. Şi mult trâmbiţata criză prognozată de Georgică, feciorul lui Soros se va adeveri cu siguranţă.

Nodul discordiei?

Comisia Europeană a tăiat din greu fondurile pentru politica agricolă comună (PAC!) şi a ciuntit şi fondurile pentru politica de coeziune. În aceste condiţii, exerciţiul financiar 2021-2027 arată mai sumbru decât prezic futurologii, ghicitorii în ghioc şi stele sau pirandele cu glob de cristal şi sânge de cocoş la purtător.

Haiduci moderni ăştia din Comisie!

Pe inverselea, cum ar veni. Adică, iau de la săraci şi dau (chiar dacă mai puţin) la bogaţi. Fondurile astea, câte or fi fost, ajutau ţările mai sărace din UE să se pună pe picioare. Şi să poată încropi o politică agrară cât de cât. Mai bogaţii continentului însă, după ce că, iniţial, au pus umărul (şi) la distrugerea agriculturii ţărilor din Estul continentului, s-au lăcomit şi la fondurile comunitare, în aşa fel încât să-şi asigure supremaţia în producţia agricolă şi prelucrătoare. Sigur că, la o vreme, şi-au dat seama că sărăcindu-i pe aşa-zişii parteneri, nu fac altceva decât să se dezvolte în van. Pentru că, oricât export, oricât consum intern, dar, ţările foste mănâncă de rup pământul! Doar bani n-au cu ce să reînceapă producţia sau să cumpere rafturile cu produse de lux.

Revolta parlamentarilor europeni a venit şi după o grosolană minciună, lansată printre fotoliile de mare fineţe supranaţională: CE băsmuia că rade 5 la sută din fonduri pentru PAC şi 7 la sută din fondurile de coeziune, iar mai deştepţii într-ale ari’meticii din PE au descoperit că reducerea PAC ar fi de 16 la sută, iar fondurile de coeziune cu 10 la sută.

Ţările care urmează a fi păgubite au descoperit şi motivul pentru care Dracu’ umblă cu foarfeca-n mână: Brexitul aduce gaură în bugetul comunitar, iar orezul din pântecele lui Trump cere de la partenerii evropeni tot mai mulţi bani pentru – zice el – apărare. Atacul, în cazul nostru se numeşte buget de austeritate, ceea ce cauzează. Tuturor, dacă e să fim imparţiali, dar cu precădere celor care n-au în ogradă de niciunele. Chiar degeaba – explica un europarlamentar – îmbuibarea pentru apărare şi securitate, dacă rămâne cetăţeanul evropean cu burdihanul gol!

Acu’ încep negocierile.

Mai dai şi tu, mai iau şi eu! Niciodată n-a fost bine în UE, dar acum va fi şi mai rău. Sau ca să fim mai exacţi, săracii cu săracii, bogaţii cu bogaţii.

Ceva nou sub soare?

Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie