Pe contrasens / Să-i facem statuie din ceară Simonei Halep!

Şi s-o întreţinem la…foc mic. De ce statuie? Pentru că a depăşit primul tur la Australian Open, prag de care ţărănuşa noastră gratuit aşezată pe un piedestal s-a împiedicat atât în 2016, cât şi în 2017, eşuând ca Moby Dick în piscină, beştelită de jucătoare de duzină. Halep a stricat „tradiţia” şi s-a calificat în turul secund, după o victorie fără strălucire cu neica nimeni. O australiancă cu părul decolorat, beneficiara unui wild-card din partea organizatorilor, pescuită de pe plajă şi propusă carne de tun într-un meci dezechilibrat valoric, pe care Simona nu avea voie să-l piardă dacă nu vrea să intre în gura flămânzilor cârcotaşi, care abia aşteaptă s-o…”ultragieze” din tastele laptop-ului.

Halep a confirmat calculele hârtiei, şi-a onorat statutul de mare favorită şi de lider mondial şi s-a impus în minim de seturi, însă numai în al doilea a defilat ca pe vremuri, de „23 August”, şi nu pentru că a jucat excepţional, aşa cum te-ai aştepta chiar şi din partea unui număr 1 mondial contrafăcut, ci pentru că sparring-partner-ul de dincolo de fileu, cu fizicul unei feline împăiată, în care s-au îndesat prea multe paie, a dat impresia că ţine în mână nu o rachetă de tenis, ci o bâtă de baseball.

Scorul primului set, 7-6 în favoarea româncei, lasă impresia unui joc echilibrat, dar disecat cu bisturiul scoate la lumină o plasă de carenţe în jocul Simonei şi inconstanţă, respectiv lipsă de experienţă în cazul australiencei. Aceasta din urmă a condus cu 5-2 şi a părut stăpână pe set, dar ideea că ar putea să-l şi câştige a speriat-o mai rău decât un coşmar. Jucătoarea la Antipozi a adoptat tactica struţului şi a lovit mingea cu ochii…larg închişi, invitând-o pe Halep să-şi facă de cap, iar aceasta din urmă a schimbat soarta setului.

Pentru Halep urmează un meci teoretic mai dificil, cu Eugenie Bouchard, pe care românca n-o poate concura la frumuseţe, dar o poate bate la tenis chiar şi de la înălţimea hobbit-ului. Şi trebuie s-o facă, în condiţiile în care jucătoarea din Canada şi-a pensionat doza de talent anticipat. Bouchard îmi aduce aminte de o altă sirenă a circuitului WTA, rusoaica Anna Kournikova, al cărui talent a pălit în faţa frumuseţii ei angelice. Şi Bouchard a ridicat numărul celor care s-au născut talent şi au murit speranţă.

 

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie