Pe ce îşi cheltuie românii banii

Un studiu realizat de BCR, prin Școala de Bani, arată că, atunci când vine vorba de economii și investițiile pe care le fac românii, diferențele între generații sunt mari: persoanele între 26 și 79 de ani aleg să achiziționeze în special haine, iar copiii și tinerii până în 25 de ani își investesc economiile preponderent în telefoane mobile și accesorii.

Potrivit studiului, copiii din ziua de azi încep să economisească mai devreme, inclusiv la vârsta de patru ani, pe când părinții și bunicii făceau acest lucru după 18 ani. Cei mai mulți copii strâng în medie între 350 și 800 de lei pe an, cu care își cumpără biciclete, aparate foto sau jocuri TV, iar cei care investesc cei mai mult în educație sunt adolescenții cu vârste între 16 și 20 de ani.

Primii bani strânși de copiii între 11 și 15 ani se duc pe biciclete și patine cu rotile, apoi pe jucării, telefoane și accesorii. Adolescenții între 16 și 20 de ani au cheltuit primele economii pe telefoane și accesorii, apoi pe cadouri și studii. Tot telefoanele și accesoriile au fost prioritare şi pentru tinerii între 21 și 25 de ani, urmate de biciclete, patine cu rotile și vacanțe. Românii între 26 și 79 de ani și-au cheltuit primii bani economisiți pe haine și încălțăminte. Mobilele și electrocasnicele intră în preferințele de achiziție abia de la 26 de ani și urcă și mai mult în topul preferințelor odată cu vârsta.

”Nicio categorie de vârstă nu pune pe primul loc investițiile pe termen lung, cum ar fi cele în educație, sănătate, pensii, însă merită remarcat că tinerii cu vârste între 16 și 20 de ani alocă educației sumele cele mai mari. ”, se spune in studiu.

Topul preferinţelor

Deși preferințele diferă de la o generație la alta, un top al investițiilor din primele economii ale românilor de orice vârstă ar arăta astfel:

1. Haine și încălțăminte

2. Biciclete și patine cu rotile

3. Cadouri pentru alții

4. Călătorii

5. Investiții în studii

6. Telefoane și accesorii

7. Mobila și electrocasnice

8. Laptop / calculator

9. Jucării

10. Mașină / Școala de șoferi

Articole din aceeasi categorie