Patronatele din turism cer “meseriaşi” la conducerea ministerului

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), cer partidelor politice, Parlamentului României şi Preşedinţiei numirea unor specialişti din turism la conducerea Ministerului de profil.

Semnatarii comunicatului cer “cu tărie” ca funcţiile de ministru şi secretar de stat din Turism să fie deţinute de specialişti în domeniu, nu de persoane fără legătură cu acest sector, şi solicită să fie consultate la nominalizarea pentru posturile de conducere din Minister.

Asociaţiile îşi susţin demersul citând datele Institutului Naţional de Statistică, conform cărora România a fost vizitată în 2016 de numai 2,5 milioane de turişti străini, ceea ce reprezintă totuşi o creşterea anuală de 10%, “nesemnificativă” comparativ cu situaţia din Bulgaria, vizitată anul trecut de peste 8 milioane de turişti străini sau cu cea din Ungaria, vizitată în 206 de peste 16 milioane de turişti străini.

Asociaţiile afirmă că promovarea turistică a României în străinătate este “palidă”, deoarece “birourile de turism din străinătate au fost desfiinţate cu motivaţii de natură personală şi fără a fi pus imediat ceva în loc”, astfel că eforturile depuse până acum în acest sens “se vor risipi”, iar fondurile alocate pentru promovare externă “vor fi fost cheltuite în zadar”.

De asemenea, cele patru asociaţii apreciază că turismul din România, care contribuie cu peste 2% la PIB, se află într-un “moment critic”, deoarece în acest domeniu nu a fost aprobat “niciun act normativ” în ultimele şase luni. Asociaţiile afirmă că acordarea voucherelor de vacanţă şi angajaţilor din sistemul public nu este aprobată, că Legea Turismului nici măcar nu a intrat în dezbatere, iar propunerile ANAT referitoare la garantarea pachetelor turistice nu “s-au concretizat într-un act normativ”.

Articole din aceeasi categorie