Patriarhul Kiril către credincioşi: Evlavia dumneavoastră – o mărturie a înfloririi Ortodoxiei româneşti de astăzi

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, a binecuvântat vineri mulţimea credincioşilor prezenţi pe Dealul Patriarhiei şi a apreciat că evlavia acestora este o mărturie a înfloririi Ortodoxiei româneşti de astăzi, informează AGERPRES.

Şeful Bisericii Ruse i-a îndemnat pe oameni să trăiască în Duhul Sfânt şi să se ferească de învăţătorii falşi – politici şi religioşi – care promit Raiul chiar aici, pe pământ, însă fără Hristos şi fără Dumnezeu.

„Mă bucur să văd astăzi mulţimea credincioşilor. Evlavia dumneavoastră este o mărturie a înfloririi Ortodoxiei româneşti de astăzi. Ne-am adunat aici la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru a săvârşi soborniceşte Dumnezeiasca Liturghie, pentru a înălţa rugăciuni împreună cu alţi arhipăstori, păstori şi fii sau fiice duhovniceşti ale Sfintei Biserici Române în această zi atât de semnificativă pentru Bucureşti, ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov. În numele Bisericii Ruse am adus aici în dar pentru Biserica Română o părticică din sfintele moaşte ale Cuviosului Serafim de Sarov, făcătorul de minuni, ca să fie întru amintirea unităţii noastre spirituale nedespărţite şi a patrimoniului duhovnicesc comun”, le-a spus patriarhul Kiril celor prezenţi la Liturghia pentru sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, oficiată împreună cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi înalţi ierarhi străini, delegaţi ai Bisericilor surori.

Kiril, care conduce cea mai veche patriarhie ortodoxă dintre cele reprezentate vineri la Sf. Liturghie, a coliturghisit la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, împreună cu arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Anastasie, cu arhiepiscopul de Presov şi mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, Rastislav, alături de alţi ierarhi străini şi români prezenţi la hram, preoţi şi diaconi.

Înaltul ierarh ortodox rus a îndemnat la păstrarea credinţei şi la viaţa în Duhul Sfânt, pentru a dobândi putere de la Dumnezeu. „Omul care tinde prin propria viaţă să dobândească Duhul Sfânt primeşte de sus înţelepciune şi puterea de a făuri în Dumnezeu propria familie, comunitatea bisericească, aşezământul monahal, societatea sau ţara. Să luăm aminte întotdeauna la cuvintele Mântuitorului: ‘Fără mine nu puteţi face nimic!'”, a îndemnat PS Kiril.

El i-a sfătuit pe credincioşi să se ferească de acei „mulţi învăţători falşi – politici şi religioşi – care promit Raiul chiar aici, pe pământ, însă fără Hristos şi fără Dumnezeu”. „La fel ca şi în vremurile străvechi şi astăzi apar mulţi învăţători falşi – politici şi religioşi – care promit Raiul chiar aici, pe pământ, însă fără Hristos şi fără Dumnezeu. În veacul al XX-lea, urmare a unor astfel de rătăciri a dus la experimente istorice îngrozitoare la nivel de stat din cauza cărora Biserica Ortodoxă a avut de suferit foarte mult. Astfel, numai în Biserica Rusă au murit pentru credinţa în Hristos zeci de mii de slujitori ai Sfântului Altar şi monahi şi sute de mii de mireni. Martirii noştri credeau şi ştiau că singura posibilitate de a vedea împărăţia lui Dumnezeu aici şi acum este doar prin vieţuirea în Duhul Sfânt. Ei au mărturisit prin propriul lor sânge că adevărata fericire, fericirea în sensul cel mai înalt al acestui cuvânt, este doar în Duhul Sfânt. Atunci când suntem în Duh suntem în pragul fericirii aici pe pământ şi în deplinătatea fericirii în lumea cerească. Acest adevăr este mai presus de minciună şi de ura prigonitorilor”, a spus patriarhul Moscovei.

Kiril a cerut ajutor de la Dumnezeu pentru apărarea pământului şi poporului bine-credincios din România. „Fie ca, pentru rugăciunile Sfinţilor Cuvioşi Serafim de Sarov şi Dimitrie Basarabov, Domnul să apere pământul românesc şi poporul evlavios al acestei ţări de orice rău. Acest popor să fie plin de darurile Duhului Sfânt, să se nevoiască râvnitor pentru credinţa dată sfinţilor o dată pentru totdeauna (Iud. 1, 3) şi să păstreze neîndoielnic fidelitatea faţă de Biserica Ortodoxă cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolică, pe care nu au biruit-o toţi prigonitorii ei. Amin”, a transmis patriarhul Kiril.

După încheierea cuvântului oficial, înaltul ierarh rus a ţinut să ureze un emoţionant „La mulţi ani!” celor prezenţi pe Colina Bucuriei. „La mulţi ani pentru ziua de astăzi, dragii mei! Sunt bucuros să mă rog astăzi împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, cu ceilalţi arhipăstori şi împreună cu dumneavoastră. Vă transmit salutul şi rugăciunea tuturor confraţilor voştri din Biserica Ortodoxă Rusă. Să întărească Dumnezeu credinţa noastră! Să ne ajute în aceste condiţii dificile ale lipsurilor contemporane să trăim conform credinţei pentru că doar o astfel de vieţuire în credinţă este cu adevărat Calea. Să vă păzească Dumnezeu!”, a fost mesajul patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii.

La rândul său, patriarhul Daniel a mulţumit confratelui rus pentru „predica foarte duhovnicească şi, în acelaşi timp, foarte caldă, frăţească”. „Mulţumim pentru binecuvântări, pentru doririle de bine, dar, în mod deosebit, vă mulţumim pentru moaştele Sfântului Serafim de Sarov, care sunt o binecuvântare permanentă pentru Biserica Ortodoxă Rusă, dar şi pentru celelalte Biserici Ortodoxe, iar în mod deosebit, astăzi, pentru noi, aici. Vă dorim ani mulţi şi sănătate şi mult ajutor de la Dumnezeu în binevestirea evangheliei, păcii şi iubirii lui Hristos”, a spus patriarhul Daniel.

Articole din aceeasi categorie