Patriarhul Daniel: Copiii – daruri ale lui Dumnezeu pentru familie, Biserică și societate

Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului și a Duminicii Părinților și Copiilor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Părinte Daniel îndeamnă părinții să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să nu-și piardă sănătatea și darurile native, ci „să cultive libertatea de a face binele și de a oferi bucurie celor din jurul lor”. Pe copii îi îndeamnă să-i iubească mai mult pe părinții lor și să se roage pentru ei, „întrucât prin ei Dumnezeu le-a dăruit viața și îi ajută să crească și să se formeze ca persoane înțelepte, binevoitoare și iubitoare, create după chipul lui Dumnezeu Cel bun și sfânt”.

„Familia este cununa creației și locul sau mediul în care omul-copil începe să înțeleagă taina iubirii părintești a lui Dumnezeu pentru toți oamenii. Astăzi, slăbind legătura iubirii dintre om și Dumnezeu din cauza secularizării, familia se află într-o profundă criză spirituală. În acest context, este necesară tot mai mult o educație creștină prin care iubirea generoasă și responsabilitatea în familie să fie puse în valoare. Niciodată familia nu poate fi redusă la aspectele ei pământești: biologic, juridic, psihologic, sociologic sau cultural, deoarece ea le cuprinde pe acestea și le transcende prin comuniunea de credință și de iubire sfântă din viața ei și prin vocația ei de a reprezenta în lume conlucrarea dintre om și Dumnezeu pentru dobândirea vieții veșnice. Copiii născuți în familie și botezați în Biserică, în numele Preasfintei Treimi, pot deveni cetățeni ai Împărăției cerești veșnice, dacă în viața lor pământească au cultivat darurile duhovnicești primite la Sfântul Botez” – arată PF Părinte Daniel, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului (1 iunie) și al Duminicii Părinților și Copiilor (3 iunie 2018).

În același mesaj, Patriarhul Daniel amintește că, „pentru a contribui mai mult la creșterea spirituală a familiei creștine”, Patriarhia Română acordă o atenție deosebită educației religioase a copiilor și tinerilor, și că, prin intermediul programelor educaționale, culturale și artistice, copiii și tinerii au șansa de a se cunoaște mai bine și de a conștientiza care sunt valorile permanente ale credinței creștine și ale spiritualității românești. „În prezent, constatăm în familie, la ora de Religie din școală, în parohie, în pelerinaj la mănăstiri, în școlile de teologie, în centrele educaționale și culturale ale Bisericii, că toți copiii și tinerii se bucură mult când sunt iubiți de Dumnezeu și de oameni, fiind încurajați, la rândul lor, să iubească pe Dumnezeu în rugăciune și pe semenii lor prin fapte ale iubirii milostive. Iar când tinerii creștini ortodocși poartă în suflete iubirea, pacea și bucuria, dăruite lor de Hristos, ei devin mărturisitori ai iubirii Lui și misionari în relație cu alți tineri, ajutând mai ales pe cei aflați în dificultate” – arată PF Daniel.

În opinia sa, anul 2018, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, „este un bun prilej de a spori cooperarea dintre Biserică, Familie și Școală în formarea și educarea copiilor”, oferindu-le acestora din urmă „posibilitatea cultivării valorilor spirituale permanente inspirate de credința și tradiția vie a poporului român”.

„În această zi, în mod deosebit, ne rugăm lui Dumnezeu, Părintele luminilor, de la Care vine «toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit», să dăruiască părinților și copiilor români, din țară și din străinătate, pace, sănătate și mult ajutor în viață, spre bucuria familiei, a Bisericii și a poporului român” – spune Patriarhul BOR, în încheierea mesajului său.

În anul 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca prima duminică după ziua de 1 iunie să fie dedicată Părinților și Copiilor.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie