Patriarhia Română, „profund indignată de ofensa publică adusă simbolurilor religioase” în cadrul evenimentului Cluj Pride 2019

Patriarhia Română își exprimă „profunda indignare privind ofensa publică adusă simbolurilor religioase” în cadrul unui spectacol de teatru prezentat la Cluj-Napoca în cadrul ”Săptămânii Mândriei minorităților sexuale”.

„Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru «Eu sunt. Și?», prezentat la Cluj-Napoca în cadrul «Săptămânii Mândriei» a minorităților sexuale. Conținutul indecent al acestei reprezentații include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator.

Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârșitoarei majorități a românilor, etichetarea negativă a credincioșilor creștini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranță tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranță. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreștină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări așa-zis artistice” – se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române, remis presei.

Prin intermediul aceluiași document Patriarhia Română amintește că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase”.

”În consecință, pledăm pentru respectarea legii în spiritul și litera ei. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenței în spațiul public, ca premisă pentru o reală toleranță” – se arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Spectacolul de teatru la care face referire Patriarhia Română a avut loc luni, la Cluj-Napoca. Potrivit unor materiale difuzate pe rețelele de socializare, în cadrul acestui spectacol, „actorii, îmbrăcați parțial în haine călugărești ortodoxe, au tăiat ceapă pe o icoană catolică reprezentându-L pe Iisus Hristos, folosită pe post de tavă”. Aceasta, pentru „a aborda problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică și aproape autoironică”, „având ca punct de pornire situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia” – conform descrierii organizatorilor Cluj Pride 2019.

M. T.

Articole din aceeasi categorie