Patriarhia Română: Biserica susţine programele de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice

Biserica susţine programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice, dar, pentru a elimina orice ezitări, reprezentanţii Patriarhiei Române consideră că părinţii trebuie să primească asigurări că vaccinurile care vor fi administrate copiilor provin din surse sigure.

„Descoperirea vaccinului ca metodă de prevenţie şi tratament medical a reprezentat un pas foarte important în medicina modernă. Astfel au fost eradicate boli foarte grave, au fost salvate milioane de vieţi şi s-a îmbunătăţit semnificativ calitatea vieţii oamenilor. Vaccinurile sunt de o importanţă deosebită în prevenirea unor boli şi epidemii care pot ameninţa viaţa unor segmente foarte largi de populaţie, contribuind astfel la apărarea darului sacru al vieţii umane. În acest sens, părinţii au responsabilitatea de a preveni îmbolnăvirea copiilor şi de-a salva viaţa acestora în caz de boală, vaccinarea copiilor având un rol important în apărarea vieţii şi a sănătăţii acestora” – se arată într-un Apel la protejarea vieţii şi a sănătăţii copiilor, transmis presei de Comisia etico-juridică a Patriarhiei Române.

Precizînd că Biserica susţine programele publice de vaccinare „care urmăresc scopuri terapeutice”, Comisia etico-juridică a Patriarhiei Române arată însă că efectele secundare menţionate în prospectele medicamentelor, inclusiv vaccinuri, pot genera ezitări şi rezerve ale unor părinţi faţă de administrarea acestor medicamente propriilor copii.

„Aceste ezitări sunt fireşti şi trebuie adresate şi discutate în detaliu cu personalul medical, cel mai în măsură să ofere sfaturi competente şi recomandări părinţilor. Totodată, părinţii copiilor trebuie să primească asigurări din partea autorităţilor competente şi a companiilor farmaceutice asupra faptului că vaccinurile provin din surse sigure şi că sunt stabilite responsabilităţile producătorilor şi ale autorităţilor publice pentru erorile medicale şi efectele secundare ale vaccinurilor, în cazul în care acestea apar. Este în beneficiul copiilor şi al familiilor din România să existe o informare precisă, detaliată şi transparentă cu privire la toate activităţile cuprinse în procesul de vaccinare” – se arată în apelul Comisiei etico-juridice a Patriarhiei Române.

Potrivit aceluiaşi document, cunoaşterea normelor de siguranţă şi de calitate care sunt respectate în fabricarea, transportarea şi administrarea vaccinurilor „va convinge pe mai mulţi părinţi să ia decizia vaccinării copiilor”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie