În comuna Iclod nu sunt probleme cu apa

Ce poate fi mai important în aceste zile pentru un primar decât buna asigurarea a apei pentru populație? Este o problemă vitală în aceste zile caniculare, suportate tot mai greu de oameni, dar și de animale.

Aceste preocupări le-am remarcat și în  comuna Iclod, unde norocul cetățenilor este că în toate cele 5 sate componente este introdusă apa potabilă din sursa Gilău. Dar, în pofida acestui avantaj, peste tot există greutăți în asigurarea apei necesare gospodăriilor populației, dar mai ales efectivelor de animale aflate pe pășunile naturale din jurul localităților rurale de pe Valea Someșului Mic.

De la viceprimarul comunei Iclod, Gheorghe Moț, am aflat că până în prezent presiunea a scăzut pe rețea, iar în fântânile din curțile oamenilor mai este apă. Primăria a și luat primele măsuri de menținere a situației, pe unele tronsoane vechi au început să schimbe conductele, așa cum s-a întâmplat zilele trecute în zona „Pe deal”, spre cimitir, dar în viitor vor reabilita tot sistemul de alimentare cu apă al comunei, după un plan  bine stabilit. Administrația locală din Iclod a decis acest lucru mai demult, nu acum, când în toată țara presiunea slabă dă multe bătăi de cap edililor.

Nici animalele de pe pășune nu scapă de efectele secetei. În satul Orman, de exemplu, unde există cele mai multe bovine și ovine, apa este dusă pe pășunile din hotar de proprietarii efectivelor de animale, din fântânile proprii, de lângă casă, în cazul în care adăpătoarele de pe câmp au secat. Deocamdată asta nu s-a întâmplat, dar deținătorii de bovine și ovine previn eventualele probleme referitoare la lipsa apei. Aceeași preocupare am constatat-o și în satele Livada și Fundătura, unde au fost identificate și alte surse de apă.

După cum am văzut, la Iclod (ca de altfel și la Gherla) a scăzut mult nivelul Someșului Mic, situație de care se  bucură copiii aflați în vacanță,  dar care produce îngrijorare pentru proprietarii balastierelor din zonă. Același fenomen există și pe Valea Alunișului, unde pâraiele efectiv nu mai au apă… Agricultorii privesc spre cer, dar ploaia tot se amână pe meleagurile respective. Culturile aproape s-au uscat,  producțiile la porumb oricum vor fi sub nivelul recoltelor din toamna trecută.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut