Participanţii la UNTOLD, sfătuiţi să poarte îmbrăcăminte lejeră şi să consume multă apă

Participanţii la Festivalul UNTOLD sunt sfătuiţi să poarte îmbrăcăminte lejeră, de culoare deschisă, să poarte pălării şi să consume multe lichide – apă sau băuturi răcoritoare – având în vedere că pe perioada festivalului se anunţă vreme caniculară.

„Întrucît s-a anunţat că va fi foarte cald pe perioada festivalului, cel puţin în intervalul orar 11:00 – 18:00, recomandarea noastră pentru participanţi este să consume cât mai multe lichide, în special apă, ca să nu se deshidrateze. Este bine ca populaţia să ştie că în parc sunt amenajate şi câteva mici fântâni, de unde se poate lua apă. Cei care simt că le este sete în permanenţă şi senzaţia nu dispare nici după ce au consumat lichide, mai ales dacă sunt copii sau vârstnici, ar fi bine să se prezinte la cortul SMURD-ului sau la unul dintre punctele de prim-ajutor, pentru că s-ar putea ca, din anumite motive, să fi pierdut mai multe lichide organismul sau să aibă dânşii anumite probleme de sănătate şi atunci să fie necesară o scurtă rehidratare, pe venă, sau administrare şi de săruri, nu numai de apă. O altă recomandare este să poarte o pălărioară de culoare deschisă şi, de asemenea, îmbrăcămintea să fie cât mai lejeră şi tot de culoare deschisă, pentru a evita transpiraţia abundentă. Dacă hainele sunt strâmte şi din  material supraelastic, s-ar putea ca, odată cu transpiraţia, să apară diferite modificări ale tegumentului, sau eczeme. În cazul în care acestea apar, recomandăm populaţiei să se adreseze imediat la punctele noastre de prim-ajutor” – a declarat, pentru Făclia, medicul şef UPU-SMURD din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, conf. dr. Adela Golea.

Potrivit declaraţiei dr. Golea, pe perioada festivalului, în timpul zilei, va exista un punct mare de prim-ajutor, un spital mobil amplasat între Sala Polivalentă şi Stadion, înspre Someş, acolo unde a fost şi în anii trecuţi. De asemeni, în parc vor patrula echipe mobile de paramedici pompieri, care vor avea misiunea de a oferi sprijin celor în nevoie. În timpul concertelor, de la ora 17:00 şi până dimineaţa, în cele patru colţuri ale stadionului vor funcţiona puncte de prim-ajutor, corturi unde vor exista medic, paramedici şi asistenţi.

„Pe perioada festivalului UNTOLD nimeni de la UPU-SMURD nu este în concediu. Pe tura de zi sunt doi medici care asigură urgenţele la festival, cu doi paramedici şi trei rezidenţi, pentru că atunci nu prea sunt concerte, iar pe tura de noapte, când sunt concertele, vor fi cinci medici specialişti sau primari, cu şapte medici rezidenţi de medicină de urgenţă şi cu 14 paramedici voluntari, care sunt fie studenţi la medicină, fie foşti studenţi, acum rezidenţi pe diferite specialităţi – pediatrie, boli infecţioase, cardiologie, chirurgie etc., în aşa fel încât la acest spital de campanie să se poată asigura asistenţa medicală pe toate problemele care ar putea să apară. La cei pe care i-am enumerat deja se adaugă şi cîte 20 de paramedici pompieri, care vor face echipele mobile de care v-am spus. Există, totodată, şi înţelegerea cu colegii de la Jandarmerie, care au şi dânşii echipe mobile, ca, în cazul în care găsesc persoane care au nevoie de ajutor, să ne anunţe imediat, să putem trimite targa sau căruciorul după acele persoane” – a mai declarat medicul şef UPU-SMURD Cluj, conf. dr. Adela Golea.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie