Parteneriat UBB-NTT DATA pentru realizarea proiectului Transilvania 100+ al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”

Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai și compania NTT DATA România vor colabora pentru realizarea proiectului Transilvania 100+ al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al UBB, remis, duminică, presei, scopul proiectului, realizat cu sprijinul Institutului StarUBB, este „constituirea unei baze de date ample și a unei platforme online de vizualizare a datelor istorice care au ca idee centrală anul 1918 și realizarea României Mari, dar care să pornească de la începutul secolului al XIX-lea și să ilustreze modul în care, de-a lungul unor cicluri istorice, românii din Transilvania s-au raportat la acest important moment”.

Proiectul presupune crearea unei aplicații web care va permite accesul la documente, imagini, manuscrise existente în baza de date a bibliotecii. „Sistemul constituie o bibliotecă digitală administrată prin intermediul programului open-source Dspace și permite căutarea în descrierile bibliografice (format DublinCore) și în format fulltext. Aplicația facilitează accesul la colecții tematice și permite căutarea, filtrarea și vizualizarea informațiilor în diferite formate: hărți cu referințe la originea documentelor, timeline – ordonare temporală, vizualizare de manuscrise digitale sub formă de carte adnotată” – se precizează în comunicat.

Din partea UBB, proiectul va fi coordonat de prof. dr. Czibula Istvan și lect. dr. Ioan Lazăr de la Departamentul de Informatică, dar va implica și studenți aleși în urma unui proces de selecție: Ciprian Anin Mateș (anul 1 la Masteratul de Software Engineering) și Nicoleta Iulia Tica (anul 1 la Masteratul de Sisteme Distribuite în Internet).

Realizat cu sprijinul financiar și tehnic al companiei NTT DATA România, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, proiectul se derulează în perioada ianuarie-octombrie 2018. Compania NTT DATA oferă studenților burse de cercetare în valoare de 400 euro/student/lună.

M. T.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Parteneriat UBB-NTT DATA pentru realizarea proiectului Transilvania 100+ al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”

  1. Sandu Moraru

    Ca sa se asigure succesul actiunii, niste romani destepti l-au pus coordonator pe un roman neaos, Czibula Istvan. Bravos natiune halal sa-ti fie. Nu ma pricep foarte bine, dar ma intreb daca nu prindea bine cooptarea si a unu sau doi istorici ?