Parlamentarismul tabloid

Deşi se spera că prin revenirea la votul “pe liste” se va reuşi o oarecare selectare a calităţii celor care ajung în Parlament, rezultatul alegerilor din decembrie arată că nici de această dată nu avem o garnitură de aleşi pe măsura aşteptărilor. Ca dovadă – comportamentul din ultimul timp a unora dintre noii parlamentari. Nu merg mai departe decât la cei pe care clujenii i-au mandatat să-i reprezinte în forul legislativ.

Mihai Goţiu, alest pe listele USR Cluj, este unul dintre cei care au reuşit, încă din primele sale săptămâni de mandat în Senatul României, să devină cunoscut opiniei publice nu printr-un demers legislativ – aşa cum ar fi normal pentru un parlamentar -, ci printr-un comportament ce se integrează perfect spectrului tabloid. Parlamentarul clujean, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Senatului, ceea ce ar trebui să-l responsabilizeze şi mai mult, a fost surprins dormind adânc în fotoliul din sala de şedinţe. Şi nu în orice context, ci în timpul dezbaterilor asupra bugetului de stat. Ce a intrigat însă şi mai tare opinia publică a fost explicaţia senatorului privind starea în care a fost surprins: “Mă oboseşte această procedură a bugetului, care e o cacealma. Am zis că e mai bine să mă odihnesc un pic. Am zis să mă odihnesc un pic până când trece partea asta”. Probabil că pentru acest ales al clujenilor legea care stipulează pe ce şi cum să fie cheltuiţi banii ţării nu a avut nici o miză şi, pe cale de consecinţă, nici o importanţă. Gura păcătosului adevărat grăieşte. Dacă în domnul Goţiu era într-adevăr activă acea latură ecologistă şi de  apărător al patrimoniului naţional cultural, aşa cum a încercat să ne convingă în timpul protestelor din anii trecuţi pentru “salvarea Roşiei Montana”, cu siguranţă că tema bugetului devenea interesantă. Şi nu ar fi ratat ocazia de a se lupta, bunăoară, pentru mărirea fondurilor destinate împăduririlor sau pentru alocarea de resurse finaciare în vederea restaurării şi protejării monumentelor istorice. Din păcate pentru el, nu a făcut acest lucru, preferând să doarmă în front, treabă care spune multe despre cât de în serios şi-a luat rolul de senator.

Un alt parlamentar clujean, care a surprins opinia publică din România tot printr-un gest specific lumii tabloide este Adrian Dohotaru. Fostul activist, devenit deputat tot din partea USR, a ales să mănânce sărăţele dintr-o pungă aruncată într-un coş de gunoi de la Parlament. De ce a apelat tănărul deputat la acest mod de a se face vizibil? Numai el ştie. Poate că aşa a înţeles omul că va reuşi să reducă risipa.

Evident, astfel de comportamente nu fac altceva decât să contribuie şi mai mult la erodarea imaginii legislativului care, şi aşa, nu este una foarte bună. Dacă numai din rândul parlamentarilor clujeni am găsit două exemple de comportament care nu au de-a face cu statutul şi rolul de reprezentant în forul legislatv, oare câte altele vor exista în rândul tuturor celor 588 de membri ai actualului legislativ? Cu siguranţă, nu puţine. Din păcate se pare că înlocuirea votului aşa-zis “uninominal” cu votul “pe liste” nu pare să fi schimbat lucrurile. Şi nici nu avea cum să le schimbe, atâta timp cât partidele nu impun criterii mai stricte de selecţie a celor propuşi să deţină demnităţi publice.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie