Parfum, cosmetică şi coafură… romană, la Camp Virtus, de la Sălicea

Eleganta-romana-02Asociaţia Virtus Antiqua propune pasionaţilor de istorie, dar în special doamnelor şi domnişoarelor, o zi de de probat costume romane, de folosit parfumuri şi creme realizate după reţete antice, de încercat tratamentele cosmetice ale matroanelor din vechime şi de mers la un coafor „roman”, la Camp Virtus.

Evenimentul „Eleganţa romană”, care se va desfăşura sâmbătă, 3 septembrie, între orele 12:00 – 18:00, la centrul de reconstituire în aer liber de la Sălicea, Camp Virtus, presupune ateliere interactive de parfumuri, cosmetică, coafură şi modă ca acum 2000 de ani.Eleganta-romana-05

„În cadrul evenimentului, participanţii vor avea ocazia să vadă replici după obiecte asociate domeniilor amintite, dar şi igienei, la romani: unguentarium, bulla, speculum, spongia, strigilium, umbraculum, flabellum şi multe altele! Membrii asociaţiei le vor explica ce sunt acestea şi le vor vorbi despre Eleganta-romana-01idealul de frumuseţe în Roma antică, despre aspectul exterior, ca însemn al statutului social, despre vanitate, dar şi despre standarde rămase în vigoare până astăzi. De asemeni, vor fi deschise, şi în această sâmbătă, atelierele de tir cu arcul, «colţul arheologului» şi jocuri antice, care s-au bucurat de cel mai mare succes în cadrul evenimentelor anterioare organizate la Camp Virtus” – precizează muzeograf dr. Ana-Maria Gruia.

Potrivit acesteia, idealul roman de frumuseţe era să ai pielea albă, deloc bronzată „(fiind şi un simbol de statut, o dovadă că îţi permiteai să nu Eleganta-romana-04lucrezi), motiv pentru care se foloseau umbreluţele de soare, umbraculum, şi diferite creme, unele extrem de toxice, pe baza de plumb”.

„Parfumurile erau realizate nu pe bază de alcool, ca astăzi, ci cu ulei, cel mai bun fiind cel de măsline. Petale de flori, bulbi şi alte substanţe aromatice erau presate sau fierte în ulei, iar apoi se adăuga sare pe post de conservant. Parfumurile se ţineau în mici sticluţe cu gât înalt, numite unguentarii, deoarece parfumul era de fapt un fel de unguent. Cremele propriu-zise conţineau şi ele ulei, dar şi ceară de albine şi apă, Eleganta-romana-03realizate în mod obişnuit în bain marie. Pe baza de ruj se folosea drojdia de la vinul roşu, iar de la egipteni se împrumutase cărbunele pentru ochi, khol. Doamnele din înalta societate romană purtau la ocazii deosebite peruci extravagante, la mare căutare fiind cele blonde sau roşcate, din păr obţinut de la populaţiile din nordul Europei. Coafurile erau şi ele deosebit de elaborate, cu zulufi, diademe şi împletituri (uneori cusute), erau supuse modei. Coafurile împărăteselor lansau de obicei aceste mode, fiind popularizate prin monede şi statui şi imitate apoi în întreg imperiul. Bijuteriile erau şi ele semn de avuţie, fiind purtate atât de femei, cât şi de bărbaţi. Bijuteria de bază a acestora din urmă era inelul de fier, însemn al cetăţeniei romane. Din perioada romană se pastrează unele dintre cele mai frumoase bijuterii antice, din aur şi pietre preţioase, meştesugit realizate” – precizează muzeograf dr. Ana-Maria Gruia..

Şi la evenimentul „Eleganţa romană” din această sâmbătă asociaţia Virtus Antiqua organizează o tombolă Eleganta-romana-06cu premii constând în jocuri şi bijuterii: puzzle, cască de gladiator, colier de amulete (crepundia) şi cercei din piele. Premiile sunt oferite de partenerii de la Atelierul de istorie, de la standul cărora se pot achiziţiona suveniruri inspirate de civilizaţia romană, în special bijuterii şi cutii pentru depozitarea acestora. Biletul de tombolă costă 10 lei, iar extragerea va avea loc în jurul orei 17:00.

Intrarea şi participarea la activităţi este gratuită, iar fondurile obţinute din biletele de tombolă şi în urna de donaţii vor fi folosite pentru amenajarea unei grădini romane la Camp Virtus.

La Camp Virtus, aflat la marginea satului Salicea, se poate ajunge prin satul Făget (la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Turda; drumul este proaspăt refăcut şi dotat cu pistă pentru biciclete) sau pe varianta Sf. Ion din capătul cartierului Mănăştur (momentan cu mici zone în lucru). Camp Virtus de află la intrarea în Sălicea, la intersecţia cu drumul care urcă spre Moara de Vânt şi satul Miceşti, la cca. 100 m în sus pe drumul spre Miceşti.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie