Parcul mare din Gherla, în atenţia edililor

Unul dintre cele mai frumoase parcuri din ţară se află în municipiul Gherla. Armenii, cînd au construit oraşul, ştiau cum să aranjeze oaza de verdeaţă, marginea ei fiind chiar în plin centrul urbei, vis-a vis de Primărie. Desigur, de-a lungul anilor (mai bine zis, al… secolelor) vegetaţia a îmbătrinit, fiind necesară o reîmprospătare urgentă a arborilor (aici se găseşte şi gingko-biloba!).

La solicitarea administraţiei locale, recent, o echipă de specialişti din Germania s-a aflat la Gherla. „Doctorii de copaci” au cartografiat cu aparate performante cam 300 de copaci din parcul mare, din totalul de 1600, constatînd că cea mai mare parte a lor reprezintă pericol pentru pietoni, atît datorită vîrstei (unii au peste o sută de ani!), înălţimii pe care au atins-o, cît şi lipsei de lucrări de întreţinere. În această vară, chiar, un copil a păţit-o pe una din aleile parcului, cînd o ramură dintr-un copac s-a rupt şi a căzut peste el. Primăria a şi luat primele măsuri. Astfel, la intrările în parc au fost montate tăbliţe prin care trecătorii sînt atenţionaţi asupra căderilor de crengi din copaci, iar în urma unei vizite recente efectuate la Forcheim (oraş înfrăţit cu Gherla), în Germania, primarul ing. Marius Sabo a solicitat sprijin pentru efectuarea de controale la copacii din parcul mare din Gherla.

Concluziile specialiştilor germani sînt sumbre: o parte dintre copaci trebuie tăiaţi, iar pentru arborii vechi sînt necesare intervenţii pentru reducerea vîrfurilor, precum şi lucrări de întreţinere consistente.

Important e că edilii gherleni poartă grija zonelor verzi de pe raza oraşului şi doresc reîmprospătarea vegetaţiei din splendidul parc, cu care localnicii se mîndresc.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie