Papa Francisc: Politicienii ar trebui să renunţe la insulte şi să asculte mai mult

Politicienii ar trebui să reducă volumul dezbaterilor dintre ei şi să renunţe la insultele reciproce, a declarat vineri Papa Francisc, adăugând că liderii politici trebuie să fie deschişi dialogului cu cei pe care îi percep drept inamici, relatează Reuters, citată de AGERPRES.

“Insultarea a devenit normală. Trebuie să reducem un pic volumul, să vorbim mai puţin şi să ascultăm mai mult”, a spus Papa într-un discurs de 45 de minute în faţa studenţilor de la Universitatea din Roma.

Papa Francisc, fiu al unor imigranţi italieni din Argentina, a lansat un avertisment cu privire la mişcările anti-imigraţie şi a cerut ca nou-veniţii să fie trataţi ca “fraţi şi surori”. “În ziare vedem cum oamenii se insultă reciproc, cum o persoană spune cutare lucru despre o alta. Dar într-o societate unde standardele politicii au căzut atât de mult – mă refer la societatea mondială – pierdem sentimentul construirii societăţii, al coexistenţei sociale, iar aceasta este construită pe dialog”, a accentuat suveranul pontif.

Criticile Papei nu au vizat o ţară anume. Viaţa politică din Italia este însă caracterizată deseori de atacuri verbale violente, iar dezbaterile din campania pentru alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut au fost marcate de insulte între republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton. În timpul unei dezbateri desfăşurate în septembrie, Trump a numit-o pe Hillary Clinton ‘escroacă’, iar aceasta l-a acuzat că a adoptat “un comportament rasist”.

“Migraţiile nu sunt un pericol. Ele constituie o provocare pentru creştere”, a spus Papa Francisc, adăugând că este important ca imigranţii să fie integraţi în ţările gazdă.

Articole din aceeasi categorie