Pacienții SCJU Cluj vor purta brățări de identificare, personalizate

Pacienții Spitalului Clinic Județean de Urgență vor fi identificați cu ajutorul unor brățări personalizate, pe care trebuie să le poarte de la internare și până la externare. Sistemul de identificare cu ajutorul acestor brățări a fost implementat în noiembrie a.c., iar până în prezent au fost achiziționate aproximativ 30.000 de brățări și au fost distribuite imprimantele necesare inscripționării lor în toate secțiile spitalului.

Conform celor anunțate de conducerea SCJU Cluj, brățările conțin informații privind: numele pacientului, data nașterii și CNP-ul, grupa sanguină și Rh-ul, numărul foii de observație, secția, salonul și numărul patului, data internării și un cod de bare. Toți cei internați primesc brățară albă, cu excepția pacienților cu risc de cădere, care vor purta brățări de culoare roșie.

„Identificarea corectă a pacientului rămâne o constantă importantă pe toată durata acordării asistenței medicale, de la internare, la recoltarea de probe biologice și efectuarea de analize medicale, administrarea de sânge sau realizarea de manevre intervenționale. Se previn astfel erorile în administrarea medicației, prin verificarea concordanței dintre medicația indicată în foaia de observație și cea care urmează a fi administrată, conform regulei celor cinci «P»: pacient potrivit, medicament potrivit, doza potrivită, calea de administrare potrivită, ora de administrare potrivită. Sistemul de identificare a pacientului cu ajutorul brățărilor reduce, de asemenea, riscul erorilor de diagnostic sau de profilaxie” – informează conducerea SCJU Cluj.

Conform declarației d-nei Eva Kis, șeful Serviciului de Management al Calității Serviciilor Medicale, din cadrul spitalului, „cunoașterea în orice moment a identității corecte a pacientului este importantă pentru că reduce riscul potențial de confuzie, care poate duce la erori medicale”. În plus – spune d-na Eva Kis -, „favorizează cunoașterea de către întregul personal a acelor factori personali ai pacientului care pot genera un risc pentru siguranța sa”.

„Implementarea sistemului de brățări de identificare reprezintă un pas în direcția asigurării unui standard modern de siguranță a pacientului. Pe de altă parte, ușurează munca personalului medical, care intră în contact cu pacientul, mai ales dacă vorbim de un pacient în stare gravă, incapabil să comunice” – declară managerul SCJU Cluj, ec. dr. Petru Șușca.

Acesta a anunțat că, pe viitor, se dorește extinderea funcționalităților sistemului prin accesarea fișei electronice a pacientului, direct la patul bolnavului, printr-o simplă scanare a unui cod QR de pe brățară, într-o aplicație specială, în care medicul să poată accesa întregul istoric și foaia de observație a pacientului.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie