Ordonanţa privind măsuri în domeniul absorbţiei fondurilor europene în beneficiul IMM-urilor şi autorităţilor locale

Guvernul a adoptat o ordonanţă simplă privind o serie de măsuri în beneficiul întreprinderilor mici şi mijlocii şi autorităţilor locale în domeniul absorbţiei fondurilor europene, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Acest act normativ are în vedere două măsuri în principal şi modifică OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. În primul rând, este vorba despre o măsură în beneficiul IMM-urilor, în sensul că acestora li se va oferi oportunitatea finanţării proiectelor din fonduri europene pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector şi pentru a sprijini şi competitivitatea. Practic, se va asigura prin adoptarea acestei ordonanţe cadrul legal semnării de contracte de finanţare în limita a 200% din alocarea pentru Axa prioritară II – îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din cadrul Programului Operaţional Regional coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a declarat Nelu Barbu, joi, la Palatul Victoria.
Cea de-a doua măsură, a explicat el, vine în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale în calitate de beneficiari ai proiectelor finanţate din fonduri europene pentru situaţiile în care operatorul final este altul decât beneficiarul.
“Concret, se reglementează şi pentru aceste situaţii modul de cuprindere a taxei pe valoare adăugată neeligibilă plătită aferent cheltuielilor eligibile efectuate de autorităţile administraţiei publice locale, astfel încât sumele respective vor putea fi incluse în bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management. Cu alte cuvinte măsura se aplică proiectelor finanţate.

Articole din aceeasi categorie