Ordinul „Spiru Haret” – conferit USAMV de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a conferit, vineri, Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), Ordinul „Spiru Haret”, la ceremonia desfășurată în Aula „Mihai Șerban”, dedicată aniversării a 150 de ani de la înființarea instituției clujene de învățământ superior și, totodată, la împlinirea unui secol de învățământ în limba română, sub titlul „Tradiție și modernitate”.

„Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară este printre cele mai bune universități din țară și din lume”, a afirmat ministrul Educației. Oficialul guvernamental a subliniat importanța evenimentului de la Cluj-Napoca, marcat printr-o impecabilă organizare de către USAMV.

„Să sărbătorești o școală la 150 de ani sau la 100 de ani este un eveniment imens de important pentru orice român, pentru că după nație, spunea Nicolae Iorga, nimic nu se poate înălța decât prin școală. Sărbătoarea de astăzi o datorăm acelor personalități care au înțeles cât de importantă este construcția unei școli”, a declarat Ecaterina Andronescu.

La rândul său, mitropolitul Andrei Andreicuț a conferit USAMV Ordinul „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Sălajului și Maramureșului.

Rectorul  USAMV, prof. univ. dr. Cornel Cătoi, a rememorat, în discursul rostit la ceas aniversar, principalele momente  din evoluția  instituției clujene.

„Eram pregătit să vorbesc 20 de minute, dar, iată că a trecut o oră de când vă descriu parcursul ascendent, în ani, al universității noastre”, a spus  rectorul Cornel Cătoi, adăugând că pentru el este un „eveniment de mare emoție, pentru faptul că Universitatea are o istorie atât de bogată, cu personalități care au făcut cercetare științifică, au pregătit generații de studenți, au făcut cultură, au făcut politică, au făcut România Mare. Toți au construit această universitate cu suflet și inteligență”, a spus rectorul Cornel Cătoi, amintindu-i în context, pe renumiții Mihai Șerban – delegat la Conferința de Pace de la Paris (1919) pentru chestiuni economice, din august 1919, rector al Academiei de Agricultură din Cluj, subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii în 1932 și între 1938-1940, vicepreședinte al Comisiunii internaționale permanente a învățământului agricol, prof. univ. dr. Ion Adameșteanu, profesorul Sabin Ghergariu ș.a. „Imaginile fac mai mult decât o mie de cuvinte”, a explicat rectorul Cătoi opțiunea sa pentru un discurs însoțit de zeci și zeci de imagini proiectate pe ecranul din Aulă. „Pentru mulți dintre dumneavoastră nu sunt lucruri inedite, dar oricine va găsi aici și ceva nou despre Universitate”, a spus rectorul USAMV.

Excelent amfitrion, prof. univ. dr. Cornel Cătoi i-a așteptat pe toți invitații la ceremonia sărbătorească la intrarea în Aula ”Mihai Șerban” a USAMV. În fața clădirii a fost amplasat un mare ecran, pentru ca publicul să poată urmări din parcul universității momentele ceremoniei. Aula ”Mihai Șerban” a fost  plină, iar atmosfera deosebită i-a încântat pe toți participanții.

Au luat parte la eveniment prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, consilierul de stat Ligia Deca, Departamentul Educație și Cercetare al Președinției României, președintele Academiei Române, rector al Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, prorectorul UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, fostul prreședinte al Academiei  Române, prof. univ. dr. Ionel Haiduc, Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, fostul ministru al Agriculturii, ValeriuTabără, multe alte personalități ale vieții politice și academice.

Un mesaj  din partea președintelui României, Klaus Werner Johannis, a  fost prezentat la ceremonie de  consilierul de stat Ligia Deca.  Au luat cuvântul la reuniunea aniversară ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, și primarul Emil Boc.

În fața Aulei ”Mihai Șerban” a fost dezvelit un bust al Regelui Mihai.

Vineri, au început la USAMV lucrările Consiliului Național al Rectorilor.

Invitații au participat apoi la inaugurarea Muzeului USAMV și la vernisajul unei expoziții de fotografii din viața universității clujene.

Carmen FĂRCAȘIU

Articole din aceeasi categorie