Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru prof. dr. Nicolae Hâncu • Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler’ pentru prof. dr. Dafin Fior Mureşanu

Graţie evenimentului de vineri, 1 decembrie, Ziua Naţională a României, printr-o extindere firească, Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ Cluj – Napoca 2017 au debutat sub cele mai favorabile auspicii. Şi nu este deloc o afirmaţie gratuită. Pentru că distinşii universitari prof. dr. Nicolae Hâncu şi prof. dr. Fior Dafin Mureşanu (foto, primul de la stg la dr) au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis, celor doi fiindu-le astfel recunoscute meritele ştiinţifice, aportul la consolidarea medicinei româneşti în general şi a medicinei clujene în special, în întreaga lume.

Profesorul dr. Nicolae Hâncu,diabetolog, membru de onoare al Academiei Române, este decorat cu Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Cavaler, “în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru întreaga sa carieră academică, reprezentând excelenţa medicală românească, pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale”.

Profesorul dr. Nicolae Hâncu şi-a desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea în domenii precum lipidologia clinică, managementul clinic al diabetului zaharat, riscul cardiovascular global, obezitatea abdominală. Este autorul şi co – autorul a peste 300 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare, la care se adaugă 19 monografii sau tratate în specialităţile amintite. A fost Visiting Professor la universităţi de prestigiu cum sunt Universitatea Complutence din Madrid, la Universitatea din Valladolid, la Universitatea din Perugia, la University of Southern California Medical Center şi nu în ultimul rând, la Universitatea din Belgrad.

Este laureatul premiilor ‘Victor Babeş’ al Academiei Române, al Societăţii Spaniole de Diabet, al Societăţii Latino Americane de Obezitate, al Premiului de Excelenţă ‘Iuliu Haţieganu’, al premiului ‘I. Pavel’ al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, al Premiului Special al Colegiului Medicilor din România, plus titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ din Arad.

Sunt de interes şi afilierile academice, calitatea de membru al societăţilor ştiinţifice Federaţia Română de Diabet, Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, membru în board – ul executiv al Asociaţiei Europene de Obezitate, membru în consiliul executiv al Asociaţiei Europene de Diabet,…

Mai trebuie subliniată dimensiunea culturală, caz în care trebuie amintite reuniunile lunare Medicină, Artă, Cultură, reuniuni începute cu zece ani în urmă. În fine, scrisul este o altă dimensiune reprezentativă şi mă refer la volumele ‘Evadări spre reîntoarceri’, respectiv ‘Eseuri’.

Profesorul dr. Fior Dafin Mureşanu, director al Departamentului de Neuroştiinţe din cadrul UMF ‘Iuliu Haţieganu’, membru titular al Academiei de Ştiinţăe Medicale din România, a fost distins cu Ordinul Naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de Cavaler “pentru contribuţia deosebită în cercetarea şi practica medicală, pentru serviciile aduse la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, pentru priceperea, grija şi devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor”.

Distincţia prezidenţială vine la scurt timp după alegerea prof. dr. Fior Dafin Mureşanu în funcţia de preşedinte al The European Federation of Neuro Rehabilitation Societies/Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare, mandat pentru doi ani.

Contribuţiile profesionale majore înseamnă clarificarea şi aprofundarea conceptelor clasice de neurotroficitate, neuroprotecţie, neuroplasticitate şi neurogeneză; introducerea conceptului de Endegenous Defense Activity, ca proces continuu, neliniar, care le integrează pe cele patru mai sus amintite, de o manieră biologică inseparabilă; abordarea la nivel submolecular a mecanismelor prin care procesele fundamentale cunoscute ar putea reprezenta cauza dar şi efectul proceselor elaborate (gnozie, praxie, limbaj), precum şi a categoriilor superioare subtile (activitate emoţională, conştiinţă); contribuţii la reconsiderarea design – ului studiilor clinice de neuroprotecţie şi neuroplasticitate în bolile cerebro – vasculare şi traumatismele cranio – cerebrale.

Ca premii sunt de amintit în acest context, Premiul ‘Carol Davila’ pentru Ştiinţe Medicale (acordat de către Academia Oamenilor de Ştiinţă din România pentru contribuţia la volumul ‘Tratat de neurochirurgie’), Premiul ‘Octavian Fodor’ al UMF – ului clujean (pentru cea mai bună activitate ştiinţifică a anului 2010), Premiul ‘Gheorghe Marinescu’ (acordat de către Academia Română pentru contribuţia internaţională la dezvoltarea conceptelor în neuroprotecţie şi neuroplasticitate), Premiul de Excelenţă a săptămânalului ‘Viaţa Medicală Românească’, Premiul pentru cel mai bun Program Medical – TVR 2.

Cât priveşte colaborările academice internaţionale, sunt de menţionat prezenţele în cadrul Danube University of Krems (Austria), Honorray Profesor la Universitatea Amity din India, apoi Visting Profesor la Universitatea Debrecen (Ungaria), respectiv Uppsala University.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie