Opt deţinuţi de la Gherla, eliberaţi în baza Legii recursului compensatoriu

Opt deţinuţi de la Penitenciarul Gherla au fost puşi în libertate în prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu, a declarat pentru Făclia că dintre cei opt deţinuţi care au fost eliberaţi, şase sunt bărbaţi, iar două sunt femei.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate. Concret, „condiţiile necorespunzătoare” din penitenciare sunt: a) cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; b) lipsa accesului la activităţi în aer liber; c) lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; d) lipsa temperaturii adecvate a camerei; e) lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă; f) existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Ministerul Justiţiei justifică aceste eliberări spunând că România a fost amendată la CEDO în nenumărate rânduri pentru că nu respectă dreptul la viaţă şi demnitate al deţinuţilor. Statul român nu a făcut însă nimic pentru a rezolva aceste probleme. A promis construirea de închisori pe hârtie, dar nu a alocat niciun leu în această direcţie. Aşa s-a ajuns la suprapopularea penitenciarelor.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie