Opoziţia siriană – invitată la Moscova, pe fondul acutizării crizei din Siria

 Autorităţile ruse s-au decis să poarte discuţii cu reprezentanţi ai contestatarilor preşedintelui Bashar al-Assad, urmînd să-i invite cît de curînd la Moscova, a anunţat vineri trimisiul special al preşedintelui rus pentru Africa şi Orientul Mijlociu, Mihail Marghelov, transmite Interfax.

Într-o declaraţie de presă, Marghelov a subliniat că se va întîlni personal cu oponenţi ai preşedintelui Bashar al -Assad, fără să precizeze vreun punct din agenda discuţiilor.

Anunţul intervine la o zi după ce Rusia a respins un nou proiect al Consiliului de Securitate al ONU, la iniţiativa ţărilor occidentale, care condamnă reprimarea brutală a acţiunilor de protest din Siria de către regimul de la Damasc.

In ultimele zile din Siria vin informaţii extrem de contradictorii despre evoluţiile situaţiei interne, remarcă agenţia de presă citată. În timp ce organizaţiile pentru drepturile omului susţin că autorităţile reprimă cu brutalitate manifestaţiile de protest, iar numărul morţilor a ajuns deja la cîteva sute, televiziunea de stat siriană declară că revoltele sînt organizate de extremişti, incitaţi din afară, iar majoritatea victimelor sînt soldaţi şi reprezentanţi ai forţelor de securitate.

Un focar de al revoltelor este oraşul Deraa, la graniţa cu Iordania, dar tulburările s-au extins şi în Latakia, Banyas, Homs, Hama şi chiar în suburbiile Damascului. Pe de altă parte, locuitorii capitalei siriene organizează mitinguri în sprijinul preşedintelui al-Assad.

Organizaţia Amnesty International susţine că în perioada revoltelor din Siria au fost ucişi 77 de copii, iar cifra persoanelor ucise în total ar fi de 1060, din care 10% sînt minori. Fiecare al treilea dintre copiii ucişi a fost torturat, mai spune  organizaţia.

Articole din aceeasi categorie