Opoziţia, Băsescu şi alţii

Criza politico-guvernamentală cu care s-a confruntat România în ultima lună a constituit un bun prilej pentru unii politicieni de a-şi face vizibilitate şi a aduna puncte electorale.
Nu este cazul liberalilor, care aproape că nu au existat în această perioadă. Până şi Congresul lor din 17 iunie, care ar fi trebuit să fie “evenimentul politic al anului”, a fost eclipsat, de pregătirile pentru demiterea guvernului Grindeanu, iar la momentul consultărilor de la Cotroceni, când puteau capta atenţia publică cu o propunere de premier, l-au ratat, spunându-i preşedintelui României că nu au niciun nume de pentru acest post. Cât priveşte USR, deşi sunt cunoscuţi pentru gălăgia pe care o fac, în special în stradă, de data aceasta nu s-au agitat deloc să se manifeste într-un fel sau altul, în contextul degringoladei instalate în politica românească pe parcursul lunii iunie. Ca să fim cinstiţi până la capăt, există totuşi o excepţie: acţiunea lui Mihai Goţiu, vicepreşedinte al Senatului, care a ţinut ca înainte de votul la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu să verifice dacă nu cumva urnele de vot au bile înăuntru. În schimb, dizidentul social-democrat Victor Ponta, liderii UDMR şi cei din PMP au încercat să valorifice, într-un fel sau altul, criza generată de războiul dintre PSD şi PSD.
Victor Ponta a fost unul dintre cei care a profitat de episodul demolării guvernului PSD pentru a reveni în atenţia opiniei publice. Planurile fostului premier au fost foarte ambiţioase, acesta crezând ca a prins momentul pentru a se repoziţiona pe plan politic. A încercat, însă nu i-a iesit. Şi UDMR a reuşit să-şi maximizeze vizibilitatea în această perioadă, străduindu-se să forţeze legiferarea unor proiecte legislative controversate, pe care le avea pregătite de mai mult timp: folosirea, la nivel regional, a simbolurilor naţionale, extinderea modului de utilizare a limbii maghiare şi a înscripţionării bilingve în Transilvania, statutul minorităţilor naţionale, pregătit încă din 2005 etc. Chiar dacă, într-un final, deputaţii şi senatorii au blocat demersurile UDMR deoarece şi-au dat seama că sunt anticonstituţionale, liderii UDMR au profitat de acest lucru, încercând să pozeze în victime şi să reclame că România nu respectă minorităţile şi drepturile acestora.
Cel mai mare tărăboi l-a făcut fostul preşedinte al României, Traian Băsescu. În stilu-i caracteristic, el l-a acuzat pe preşedintele Iohannis de minciună şi de trădare la nivel inalt, iar pe membrii guvernului de incompetenţă. Mai mult, ca spectacolul să fie total, Băsescu s-a sfătuit – spune el – cu parlamentariii din PMP ca să se retragă de la audieri şi de la votul de investitură al “guvernului profund incompetent”, care “produce şoc şi groază”. Reacţia fostului preşedinte nu constituie o noutate. Nimeni nu mai aşteaptă eleganţă sau moderaţie de la acesta. Cine vorbeşte de incompetenţă? Chiar Traian Băsescu. Uitaţi câteva repere care îi susţin atitudinea: Elena Udrea, Monica Ritdzi, Elena Băsescu, Sorin Blejnăr, fost premier Mihai Răzvan Ungureanu sau Gheorghe Ialomiţianu. Şi lista ar putea continua.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie