Opera Naţională Română Cluj-Napoca susţine refacerea Palatului Episcopal din Oradea

Opera Naţională Română Cluj-Napoca va susţine Biserica Greco-Catolică în eforturile sale de refacere a Palatului episcopal din Oradea, afectat de un incendiu în urmă cu o lună, prin organizarea unei strângeri de fonduri.

Acţiunea va avea loc în 28 octombrie, când este programat un spectacol cu “Requiem” de G. Verdi, ocazie cu care membrii episcopiei vor putea plasa în clădirea Operei din Cluj-Napoca urne, iar spectatorilor le vor fi împărţiţi fluturaşi cu informaţii despre posibilităţile de donare.

Spectacol a fost programat în memoria profesorului de canto Gheorghe Roşu, iar ideea sprijinirii episcopiei a apărut după incendiu.

“După cum ştiţi s-a întâmplat nenorocirea aceea de la Oradea, unde clădirea Palatului Episcopal al Episcopiei Greco-Catolice a ars, vrem să facem o strângere de fonduri şi să dedicăm acest concert şi Episcopiei Greco-Catolice pentru a da o mână de ajutor. (…) Ar fi grozav să putem pune un anumit preţ de bilet din care o parte să meargă către ei, dar este imposibil. Am discutat, vor fi nişte urne la faţa locului (n.r. – gestionate de episcopie) pentru cei care doresc să doneze bani şi flyere”, a spus directorul operei clujene, Florin Estefan, luni, într-o conferinţă de presă în care a prezentat programul noii stagiuni.

De asemenea, dintre proiectele deosebite ale Operei din Cluj pentru acest an se numără şi unul dedicat Centenarului. În luna noiembrie, cu câteva zile înaintea zilei de 1 decembrie, va avea loc premiera absolută a unei opere comandate special pentru acest moment, care punctează din punct de vedere muzical aceşti 100 de ani care au trecut de la Marea Unire.

“Suntem singura instituţie lirică din ţară ce ne-am gândit cu vreo trei ani în urmă la acest Centenar şi am comandat şi am scris o operă dedicată acestui moment. Acum trei ani am discutat cu tânărul compozitor Dan Variu, colegul nostru de la Filarmonică şi ne-am propus să scriem această lucrare prin care să punctăm muzical această istorie a românilor. Şi această premieră absolută va avea loc în 25 noiembrie, eveniment care ne dorim să fie marcant nu doar pentru anul Centenar, ci şi pentru istoria acestei instituţii”, a mai spus Estefan.

Articole din aceeasi categorie