Opera Naţională Română Cluj – Napoca. I fiori d’ aprile – Gala Puccini. A trăit pentru dragoste, a murit pentru dragoste

vineri 20 aprilie, 18. 30
De foarte, foarte mult timp nu am mai avut parte de un festival sau de o seară Puccini. Cea din această zi de vineri 20 aprilie, marchează cei 160 de ani de la naşterea compozitorului italian (1858 – 1924), reprezentant de seamă al curentului verist (verismo mai bine spus).
Premiera primei sale opere, Le Villi, are loc la 31 mai 1884, pe scena Teatro Dal Verme din Milano. Urmează Edgar (succes moderat), după care avem parte de succese la Manon Lescaut (1895), Boema (1896), Tosca (1900; cu Hariclea Darclee în rolul ‘Floria Tosca’), Madame Butterfly (1904), La Fanciulla del West (premiera la Metropolitan New York, 1910), La rondine (1917), Tripticul (Mantaua, Sora Angelica, Gianni Schicchi; 1918), Turandot (prezentare neterminată a operei în 1926).
Le-am amintit şi nu întâmplător. Gala Puccini – solişti Carmen Gurban, Veronica Fizeşan, Egyed Apollonia, Liza Kadelnik, Iulia Merca, Eusebiu Huţan, Hector Lopez, Cristian Mogoşan, Florin Estefan; dirijor Alberto Veronesi; regia Mihaela Bogdan, scenografia Anca Pintilie, maestru cor Emil Maxim, regie scenă Cristina Albu; prezentator Marius Constantinescu – propune arii, duete, terţete, momente muzicale din creaţiile pucciniene amintite.
Dirijorul Alberto Veronesi s-a născut la Milano şi a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul la Conservatorul ,,Giuseppe Verdi”. În 2001, Alberto Veronesi a fost numit director artistic şi muzical permanent al Orchestrei simfonice siciliene din Palermo, funcţie pe care o va deţine timp de un deceniu. În calitate de director artistic al Orchestrei Filarmonice din cadrul Teatro Comunale di Bologna (începând cu anul 2008), Veronesi a dezvoltat un puternic interes faţă de lucrările din repertoriul verist, pe care le-a studiat în cadrul unui amplu proiect intitulat Verismo Project. Apoi, în luna ianuarie a anului 2010, dirijorul a fost desemnat ca director muzical al Opera Orchestra din New York (OONY) începând cu stagiunea 2011-2012 şi continuând până în 2016. Debutul său la pupitrul acestui ansamblu a avut loc la 25 octombrie 2010, pe scena de la Carnegie Hall, unde a dirijat Cavalleria rusticana de P. Mascagni şi Narcisse de J. Massenet – ambele în variantă de concert.
Anul 2012 i-a adus titlul de director artistic şi muzical al Tianjin Grand Theatre (China), Alberto Veronesi fiind prima personalitate de origine occidentală care ocupă o poziţie atât de importantă în Republica Populară Chineză.
De-a lungul amplei sale cariere artistice, dirijorul a colaborat cu orchestre simfonice şi teatre de operă precum Wiener Philharmoniker, Orchestra Teatrului La Fenice din Veneţia, Orchestra Deutsche Oper Berlin, Orchestra Teatrului La Monnaie din Bruxelles, Orchestra Academiei ,,Santa Cecilia” Roma, Brooklyn Academy of Music, Teatro alla Scala,…
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie