OMS: Cel puţin un deces din trei din cauza vitezei excesive

Viteza excesivă este cauza a cel puţin unui deces din trei produse în accidente rutiere pretutindeni în lume, conform unui raport dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu ocazia Săptămânii mondiale pentru securitate rutieră, transmite AFP, citată de AGERPRES. Raportul, publicat în cadrul celei de-a 4-a ediţii a Săptămânii mondiale a Naţiunilor Unite pentru securitate rutieră (8 – 14 mai), lansează campania „Salvaţi vieţi: #Încetiniţi”.

„Viteza se află în centrul problemei mondiale a accidentelor rutiere”, a precizat directorul general al OMS, Margaret Chan, într-un comunicat. „Dacă autorităţile s-ar ocupa doar de acest risc major, ar culege rapid beneficiile unor drumuri mai sigure, atât în ceea ce priveşte vieţile salvate, dar şi prin încurajarea mersului pe jos sau cu bicicleta, cu efecte profunde şi durabile pentru sănătate”, a adăugat ea.

OMS a calculat că o reducere cu 5% a vitezei medii de deplasare pe drumurile publice ar duce la o reducere cu 30% a numărului de accidente rutiere mortale. În general, un şofer din doi depăşeşte limita de viteză autorizată pe un anumit segment de drum, conform raportului. OMS recomandă construirea sau amenajarea drumurilor pentru a include structuri care calmează traficul, aşa cum sunt sensurile giratorii sau limitatoarele de viteză, stabilirea unor limite de viteză corespunzătoare fiecărui drum şi instalarea de noi tehnologii în automobile, aşa cum sunt sistemele inteligente de asistenţă la condus şi sistemele de frânare autonomă de urgenţă etc.

La nivel mondial, aproximativ 1,25 milioane de oameni îşi pierd viaţa anual în accidente rutiere, un număr relativ stabil din anul 2007 şi până în prezent.

Articole din aceeasi categorie