Piaţa gherleană abundă de legume şi fructe de sezon

În ciuda secetei prelungite, de pe tarabele pieţii agroalimentare din Gherla nu lipsesc produsele de sezon. Chiar dacă mulţi gospodari din zonă se plâng de producţiile slabe obţinute în această vară, pieţarii aprovizionează zilnic spaţiul de desfacere de pe strada Cloşca cu zarzavaturi şi fructe. Dacă pînă nu de mult roşii se găseau numai la vânzătorii din Oltenia, acum se pot cumpăra şi de la legumicultorii din localitate sau din Jucu de Mijloc, la un preţ relativ convenabil, de 8-10 lei kilogramul. Ei aduc în fiecare dimineaţă și ardei sau castraveţi, unii dintre ei oferind şi vinete. Aşa procedează şi legumicultorii din Mintiu Gherlii, oaspeţi tradiţionali pe piaţa gherleană, dar şi cunoscuţii grădinari din localitate, ultimii ofeffrind și varză de vară, care are mare trecere. Multe gospodine cumpără fructe de sezon pentru dulceaţă şi compot, în special de la pomicultorii Cireşoaia, care vînd cireşe şi vişine la preţuri de 10-12 lei kilogramul, în funcție de calitate şi mărime. Şi ei se plîng de lipsa ploilor şi nu văd recolte bune nici la mere sau pere. Merele de vară au apărut pe tarabe, dar cei care le vând sunt gherlenii, care au stropit şi au întreţinut pomii din spatele caselor.

Administratorii pieţei agroalimentare asigură condiţii bune vânzătorilor, toate mesele fiind acoperite, iar la intrare funcţionează o cişmea cu apă rece. Spre deosebire de anii trecuţi, în această vară producătorii vin dimineaţa mai devreme, dar şi cumpărătorii se folosesc de răcoarea începutului de zi. Pe la orele amiezii, se găsesc mai greu legume şi fructe proaspete, din cauză căldurii lumea evită piaţa.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut