Olimpiada Internațională de Matematică 2018, la start

Municipiul Cluj-Napoca devine, începând de marți, 3 iulie, Capitala Mondială a Matematicii. Elevi din 114 țări ale lumii se vor întrece, aici, în cadrul celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO) – cel mai mare eveniment educațional organizat anul acesta în România.

Conform celor anunțate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, liderii de țară și adjuncții acestora sunt așteptați să sosească la Cluj-Napoca începând de marți, 3 iulie. Sosirea olimpicilor este programată pentru 7 iulie, iar deschiderea oficială a  IMO va avea loc duminică, 8 iulie,  la Sala Polivalentă, și va fi transmisă în direct de TVR Cluj, TVR 3 și TVR Internațional.

La ediția de anul acesta (a șasea ediție românească) – organizată de  Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Societatea de Științe Matematice din România -, participă 615 concurenți, 263 de lideri, deputy-lideri și observatori și  aproximativ 900 de invitați străini. În organizarea Olimpiadei sunt implicați peste 300 de voluntari. Președintele de onoare al IMO 2018 este academicianul Viorel Barbu, membru al primei echipe a României la prima ediție a Olimpiadei, cea din 1959, de la Brașov.

Liderii, conducătorii delegațiilor, sunt parte din juriul IMO, cei care decid problemele pe care le vor primi elevii la olimpiadă. Aceștia se vor întâlni în peste 10 ședințe de juriu, urmând ca, în final, după discuții și vot în plen, să stabilească cele șase probleme de concurs, care apoi vor fi traduse în limbile țărilor participante. Cele șase probleme, câte trei pentru fiecare zi, sunt alese dintr-un set de aproximativ 32 de probleme. Deputy leaderii, însoțirii concurenților, răspund eventualelor întrebări înaintea concursului și, de obicei, participă la evaluarea lucrărilor concurenților și la stabilirea notei finale, împreună cu experții.

,,Încredințarea organizării IMO 2018 Clujului este o recunoaștere a performaței Școlii clujene de matematică, a colaborării interinstituționale corecte și eficiente și a climatului care la Cluj-Napoca permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educației. Le mulțumim tuturor pentru implicare și suntem convinși că eforturile noastre reunite vor face din cea de-a 6-a ediție românească a Olimpiadei Internaționale de Matematică un eveniment educațional de referință la nivelul competiției științifice, ca mărturie a consolidării rolului educației la Cluj-Napoca” – declară inspectorul școlar general Valentin Claudiu Cuibus.

Parteneri instituționali ai IȘJ Cluj în  organizarea IMO 2018 sunt: Institutul de Matematică al Academiei Române, Consiliul Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Sponsori: Parteneri Gold: Banca Transilvania, Worldquant; Partener de Onoare: NTT DATA; Partener Silver Special: Bitdefender; Parteneri Silver: Fundația E-MAG, Teraplast Group, Iulius Mall.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie