Oficial, în România există sub 350.000 de şomeri

Rata şomajului înregistrată în luna martie a acestui an fost de 3,8%, valoare similară cu ceaconsemnată în luna anterioară, iar numărul şomerilor a scăzut la 350.000 persoane.

Datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică arată că numărul şomerilor cu vârste între 15 şi 74 ani, estimat pentru luna martie a anului în curs, a fost de 345.000 de persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (de la 350.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună din 2018, când s-a situat la 388.000 de persoane.
Pe sexe, rata şomajului în cazul bărbaţilor a depăşit-o cu 0,6% pe cea a femeilor, valorile respective fiind 4% la persoanele de sex masculin, şi 3,4% în cazul celor de sex feminin. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 2,9% . În această marjă, 3,2% era rata înregistrată în cazul bărbaţilor şi 2,4% în cel al femeilor. Numărul şomerilor din categoria de vârstă 25-74 ani reprezenta, în perioada de referinţă, 71% din totalul şomerilor estimat pentru luna martie 2019.

Reamintim că şomerii, conform definiţiei Biroului Internaţional al Muncii, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă din punct de vedere economic, care cuprinde toate persoanele ce furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii.

Articole din aceeasi categorie