Oaspeţi israelieni în vizită la Gherla

Marţi la amiază, pe o ploaie torenţială, cimitirul evreiesc din municipiul Gherla a fost vizitat de un grup de 13 evrei sosiţi din Israel, care de câteva zile se află în pelerinaj în zona Clujului. Dintre ei, trei sunt din Ungaria, care  s-au  ataşat ulterior grupului din Ţara Sfântă.

Însoţiţi de managerul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla, doamna Monica  Pătac, pelerinii s-au deplasat pe dealul Brădet, în cimitrul evreiesc din vecinătatea cimitirului reformat, unde  s-au rugat la mormântul fostului rabin al  comunităţii evreieşti din Dej, dar şi pentru sufletul celorlalţi evrei înmormântaţi în zona aceea. Unii dintre oaspeţii israelieni au trăit în România, de unde au plecat în Israel la începutul anilor ’60.

De la Gherla, s-au deplasat la Dej, oraşul de la confluenţa Someşurilor fiind cândva un important centru al vieţii spirituale evreieşti din Transilvania, unde au existat 14 sinagogi (!) şi case de rugăciune. Miercuri, oaspeţii din Israel s-au întâlnit cu membrii comunităţii evreieşti din Dej şi au vizitat sinagoga din localitate.

În municipiul Gherla, în primăvara anului 2016, pe strada Crişan, în imediata vecinătate a sinagogii, a fost dezvelit Memorialul Holocaustului, lucrare în piatră realizată de fraţii János şi Márton Kötő. Gherla şi împrejurimile oraşului au avut  1040 de victime, numele fiecăruia fiind scris pe acest monument.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie