Oaspeţi elveţieni la Gherla

La Gherla au avut loc manifestările organizate de Primăria locală, Association D’Amitie Nendaz-Gherla şi Operation Villages Roumains cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Elveţia şi a lansării proiectului “4 centre SVSU pentru patru zone din România” (printre care  se află şi municipiul Gherla, care a primit din partea elveţienilor încă o modernă maşină de pompieri).

Acţiunile din vechiul Armenopolis au început cu o reuniune de lucru cu privire la proiectele ce vor fi finanţate de Elveţia pentru România. Cu acest prilej a sosit în localitate o delegaţie din Nendaz (Elveţia), oraş înfrăţit cu municipiul Gherla. Reuniunea a fost deschisă de primarul oraşului Gherla, Ovidiu Drăgan, care a scos în evidenţă importanţa relaţiilor de colaborare şi prietenie dintre cele două localităţi, domnia sa contribuind din plin la statornicirea şi adîncirea legăturilor dintre cele două administraţii.

Din partea oaspeţilor a vorbit primarul oraşului elveţian, Pascal Praz, un prieten apropiat al locuitorilor urbei de pe Someş, care a ajutat enorm de mult aşezarea transilvană, dovadă în acest sens fiind şi noua maşină de pompieri (una au primit gherlenii în vara anului trecut), pe care edilii localităţii din Ţara Cantoanelor au donat-o primăriei  gherlene. A urmat prezentarea materialelor şi tehnicii de SVSU, la Gherla fiind prezenţi cu această ocazie şi pompierii elveţieni, care alături de membrii Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă (care chiar zilele trecute au cîştigat primul loc la faza judeţeană a concursului pompierilor, desfăşurat la Gherla), au prezentat locuitorilor oraşului aflaţi în Piaţa Libertăţii noua maşină primită de la fraţii elveţieni.

Deschiderea oficială a întîlnirii de lucru dintre cele două administraţii locale s-a desfăşurat în sala mare a Casei Municipale de Cultură, unde  din nou primarul Ovidiu Drăgan a salutat cu satisfacţie gestul umanitar al elveţienilor de a dota în continuare formaţia de pompieri din Gherla cu tehnică modernă. La eveniment a fost prezent şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Avram Iancu” al judeţului Cluj, Vasile Şomlea, domnia  sa fiind mereu alături de gherleni în dezvoltarea Serviciului  de voluntari pentru situaţii de urgenţă din localitate.

Manifestările de la Gherla s-au încheiat cu un grandios spectacol susţinut de formaţiile artistice ale Casei Municipale de Cultură (director: Ioan Miheştean), fanfara şi corul instituţiei intonînd imnurile celor două ţări, România şi Elveţia. Au mai evoluat pe scenă şi membrii renumitului Ansamblu de cîntece şi dansuri populare “Ardealul”, taraful fiind dirijat şi de această dată de inegalabilul virtuoz  al viorii, Emil Mihai.

Sz.Cs.

Articole din aceeasi categorie