Oare ce schelete are ALDE în dulap?

„Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
„Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a OUG-urilor pentru infracțiuni, pedepse și organizare judiciară?”
Acestea sunt cele două întrebări la care ar trebui să răspundă cetăţenii României la referendumul solicitat de preşedintele Klaus Iohannis, care se va desfăşura în aceeaşi zi (26 mai) cu alegerile pentru Parlamentul European. Sunt nişte întrebări grele? Este complicat de răspuns la ele? Necesită un mare efort intelectual? Unul atât de mare încât cetăţenii României să fie încurcaţi de ele la alegerea reprezentanţilor noştri în Parlamentul European?
Că Liviu Dragnea a anunţat, în repetate rânduri, că nu va “merge” la referedum, îndemnând, implict, şi pe alţii să facă la fel, nu a fost şi nu este nici o surpriză. Dragnea, condamnat deja într-un dosar penal a cărui finalizare pare a se prelungi până la sfântu’ aşteaptă, şi cu alte dosare „în lucru”, este direct interesat ca întrebările din referendum să nu primească nici un răspus. La fel par a fi şi alţi membri mai mult sau mai puţin marcanţi din conducerea PSD-ului, care continuă să-l susţină pe Dragnea la conducerea partidului, din motive cunoscute doar de ei şi, poate, de DNA. Din nefericire pentru societatea românească aceasta pare a fi singura preocupare reală a PSD-ului, declarată încă din momentul adoptării celebrei Ordonanţe 13, care avea ca unic scop să-l scape pe Dragnea şi, poate, şi pe alţii de puşcărie.
Însă, iată că – iarăşi din nefericire – şi un alt partid contestă referendumul. Cin’ să fie, cin’ să fie? Nimeni altul decât ALDE, aliatul PSD-ului la guvernare. Într-un mesaj postat pe pagina lor de Facebook, ei au anunţat că „Parlamentarii ALDE au votat azi în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului împotriva solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea referendumului naţional din 26 mai. Nu suntem împotriva referendumului pentru Justiţie, însă considerăm că nu ar trebui să bruiem nişte alegeri importante, precum cele pentru Parlamentul European, doar pentru ca domnul Iohannis să-şi poată camufla inactivitatea din ultimii 5 ani”, se spune în mesaj. Dânşii încearcă să-şi motiveze atitudinea afirmând că Iohannis a organizat referendumul deoarece ar „vrea să arunce o perdea de fum pentru ca lumea să nu discute nimic despre nerealizările sale”.
Aşa să fie oare? Dacă ar fi aşa, ALDE nu ar avea decât să pună în discuţie nerealizarile lui Iohannis (oare care sunt acelea?), dar să susţină o realizare a acestuia: referendumul. Însă, acest partid pare a se ascunde el însuşi după o perdea de fum. Nu pot să nu mă întreb oare ce încearcă să ascundă ALDE? Alţi potenţiali încarcerabili din cadrul partidului? Altfel spus, oare ce schelete sunt ascunse în dulapul ALDE?

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Oare ce schelete are ALDE în dulap?

  1. Aiurel

    deșertăciune a deșertăciunilor, toate sunt deșertăciune (Ecclesiastul, 1, 2); totul este deşertăciune şi vânare de vânt(Ecclesiastul, 1, 14)