Oare ce fac liberalii?

Partidul Social Democrat a reuşit să atingă, în cele şase luni de la câştigarea alegerilor, mai multe recorduri. Unul a fost dat de numărul de persoane care au ieşit să protesteze în stradă – cel mai mare după evenimentele din 1989 – ca urmare a scandalului generat de Ordonanţa 13. Altul a constat în dărâmarea propriului guvern, după nici şase luni de la instalare. Tot la recorduri, intră şi votul cu moţiunea împotriva lor înşişi de miniştrii care aveau şi calitatea de parlamentari. Încă unul constă în demisia majorităţii membrilor cabinetului Grindeanu şi revenirea ulterioară asupra acestor decizii. Deci, e clar că partidul de guvernământ nu se simte foarte bine, mai ales că, pe lângă toate acestea, dizidenţii şi excluşii din partid îi crează oarecare necazuri. Deocamdată nu prea mari. Dar viitorul poate aduce orice fel de surprize.
Însă, ce face PNL? Cu siguranţă şi liberalii au probleme. Chiar multe şi poate mai complexe. Deşi se spera că după Congresul din iunie partidul va găsi soluţii la ieşirea din criza care-l măcina de multă vreme, astfel încât să se repoziţioneze faţă de electorat, se pare că liberalii nu şi-au găsit cadenţa. Nu s-a reuşit, pentru că nu e uşor să depăşeşti o criză care nu este de azi de ieri. Este una care a început odată cu procesul de fuziune dintre PNL şi PDL. Era clar că nu va fi uşor pentru PNL să înglobeze un partid care, peste noapte, a decis că îşi schimbă orientarea, astfel că din social democrat de stânga a devenit popular, de dreapta.
Un semn al derutei în care se află PNL a putut fi surprins în contextul demiterii guvernului Grindeanu, când liberalii s-au prezentat la consultările de la Cotroceni.
Reprezentanţii PNL s-au văzut atunci cu preşedintele Iohannis doar pentru a marca momentul, deoarece nu au avut nicio propunere pentru funcţia de prim-minstru al României. Acest lucru spune însă multe despre oferta de resurse umane pe care PNL o are pregătită pentru a putea guverna ţara. A fost un semnal prost pentru PNL, mai ales că, prin natura lor, partidele politice luptă pentru a ajunge la putere sau, cel puţin, se străduiesc să-i influenţeze deciziile. Oricât s-ar justifica liderii PNL, nu a dat deloc bine pentru cel mai vechi partid politic din România să nu facă nimic atunci când i s-a ivit şansa de a-şi prezenta propunerea pentru funcţia de prim ministru, respectiv de a negocia pentru a forma o nouă majoritate.
Încă de la începutul anului, deputatul liberal Ovidiu Raeţchi vorbea – dacă vă amintiţi – că se trece la constituirea unui guvern PNL din umbră. Se dădeau atunci şi nume pentru diverse ministere, se trasau şi planuri. Ambiţii mari, proiecte mari! Şi totuşi, unde a fost guvernul din umbră al liberalilor când li s-a ivit posibilitatea de a demonstra că pot constitui o alternativă?! Unde a fost şeful guvernului din umbră? Nu a apărut nici un şef, nici măcar unul micuţ de tot, şi asta pentru că lucrurile încă nu sunt închegate cum trebuie, chiar dacă s-au parcurs etapele de fuziune. Aşa că noii lideri ai PNL au preferat să rămână fără responsabilitatea guvernării ţării, fapt ce-i permite şi lui Ludovic Orban să stea relaxat pe la diverse petreceri prin ţară, după cum a putut fi văzut la Piatra Fest din Piatra Neamţ sau la Festivalul Bujorului din Sibiu, unde a făcut paradă cu o maimuţă.
Un singur lucru pare să-i ameninţe lui Ludovic Orban buna dispoziţie în această vacanţă de vară: planurile politice ale lui Dacian Cioloş. Întrebat recent dacă îl vede pe Cioloş construind un partid nou pe scena politică, Orban a răspuns: “Cred că ar fi o decizie neinspirată din partea domniei sale să se apuce să mai construiască un partid pe dreapta sau mă rog (…) în zona ne-PSD, pentru că ar fi o fărâmiţare suplimentară”. Într-advăr, o astfel de mişcare din partea lui Cioloş nu le-ar mai permite liderilor PNL să stea relaxaţi, indiferent că vor avea sau nu maimuţă pe umăr, mai ales că liberalii s-au ars anul trecut cu USR-ul, formaţiune care a reuşit să deturneze o bună parte din electoratul de dreapta.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie