O vară plină de succese pentru Ansamblul folcloric RAPSODIA SOMEŞANĂ

La împlinirea a 42 de ani de la înfiinţare, Ansamblul folcloric „Rapsodia Someşană” continuă cu succes participarea la numeroase manifestări cultural-artistice, atât în ţară, cât şi în afara ei, îmbinând experienţa veteranilor cu entuziasmul şi talentul tinerilor care li s-au alăturat, devenind un tot unitar, o mare familie. Astfel, numai în acest an, pe lângă numeroasele participări de succes la diferite evenimente cu caracter patriotic în ţară, a fost invitat la trei festivaluri internaţionale de folclor care s-au desfăşurat la Chişinău – Republica Moldova, la Belgrad, în Serbia şi la Paralia Katerini, în Grecia.Toate aceste manifestări au prilejuit membrilor Ansamblului ocazia de a dovedi că pe lângă dragostea de folclor şi de neam au înţeles că reprezintă România peste hotare, iar prestaţia lor va rămâne în amintirea publicului spectator din acele ţări , dar şi a membrilor celorlalte ansambluri participante la festivalurile amintite. Putem afirma cu mândrie că la toate aceste festivaluri am făcut cea mai bună impresie artistică şi umană prin joc, prin cântec, prin costume, prin participările la paradele portului popular, ridicând de multe ori publicul în picioare pentru a ne aplauda şi ovaţiona îndelung. La rândul lor, organizatorii ne-au mulţumit pentru participarea de excepţie şi ne-au invitat să continuăm colaborarea şi în anii care vin.

La Chişinău am participat în perioada 29 iunie- 3 iulie la două manifestări înrudite: festivalurile „Ştefan cel Mare şi Sfânt”- ediţia a 4-a şi „Cântă cucu-n Bucovina”, organizate de Centrul Cultural European „Dacia”. Alături de noi a participat şi Ansamblul „Mărişana” din Mărişel, judeţul Cluj, împreună cu care am făcut echipă de succes. La festival au mai participat ansambluri folclorice din ţări precum Republica Moldova, Letonia, Spania, Ucraina. Deviza festivalului suna astfel: „Vom fi iarăşi ce am fost şi mai mult decât atât”; ceea ce pentru participanţii români avea o semnificaţie profundă şi o mare încărcătură emoţională. Aceasta s-a tradus într-un plus de interes şi de participare afectivă din partea publicului, care a cântat alături de noi cântece patriotice româneşti, adesea cu lacrimi în ochi. Am depus coroane de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar spectacolele prezentate şi paradele portului popular de pe străzile Chişinăului s-au bucurat de un răsunător succes.

În perioada 1-5 august am participat la a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de folclor de la Belgrad, alături de membrii ansamblului „Trandafirul de Căian”, împreună cu ansambluri din Turcia, Grecia, Serbia, Muntenegru. Spectacolele s-au desfăşurat în aer liber, în două dintre cele mai frumoase parcuri ale oraşului, precedate de parade ale portului popular pe străzile marelui oraş. Publicul ne-a întâmpinat cu multă simpatie şi ne-a aplaudat cu entuziasm după fiecare moment prezentat.

La Paralia Katerini am înregistrat cel mai mare succes, publicul fiind format din numeroşi etnici români aflaţi acolo la muncă, în concediu sau stabiliţi definitiv. Aceştia şi-au manifestat imensa bucurie de a ne întâlni, participând alături de noi la paradele portului popular, unde au cântat şi au jucat împreună cu noi. Spectacolele s-au desfăşurat în aer liber, pe malul mării, în apropierea Bisericii Ortodoxe din celebra staţiune turistică, unde Ansamblul nostru a evoluat alături de grupuri folclorice din Polonia, Bosnia, Serbia, Grecia, festivalul desfăşurându-se în perioada 23-28 august.

Cele trei participări la festivalurile internaţionale de folclor ne-au lăsat minunate amintiri, care au estompat oboseala inerentă deplasărilor pe distanţe apreciabile şi care se adaugă celor acumulate în decursul anilor. Succesul ne confirmă aşteptările, dar ne şi obligă la noi eforturi pentru buna desfăşurare a celorlalte manifestări folclorice la care suntem invitaţi sau pe care le vom organiza, culminând cu spectacolul „Sărbătorile toamnei cu Rapsodia Someşană” din 29 septembrie, de la Casa de Cultură a Studenţilor, la care vă aşteptăm cu drag!

Elena GHIRCA

Articole din aceeasi categorie