O trupă de actori foloseşte arta în scop terapeutic pentru pacienţii internaţi în spitalele clujene

Membri unei trupe de teatru vor deveni, în perioada sărbătorilor, rude pentru o zi pentru pacienţii internaţi în spitalele clujene, în care vin să se trateze oameni din toată ţara, informează AGERPRES.

Trupa Create.Act.Enjoy!, care a creat un program de Terapie prin Artă, va împărţi 2.000 de pachete celor aflaţi departe de familie, iar membrii echipei vor încerca şi să îi facă pe suferinzi să zâmbească.

„Ceea ce faci des poate ajunge să te definească, asta este ceea ce cred cei care fac Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy! Tinerii membri şi colaboratori ai acestui ONG vor merge în trei spitale clujene pentru a-i înveseli pe pacienţi, chiar în perioada dintre vizitele lui Moş Nicolae şi Moş Crăciun. Peste 2.000 de pachete cadou vor fi pregătite de echipa şi voluntarii Create.Act.Enjoy pentru oameni aflaţi în spital”, anunţă membri trupei printr-un comunicat transmis joi AGERPRES.

În perioada 8-12 decembrie, proiectul Terapie prin Artă – ediţia de Crăciun va avea activităţi la Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” şi Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Dr. Octavian Fodor”. În cele două zile de la finalul săptămânii, 100 de pacienţi care nu au familia alături în această perioadă vor fi vizitaţi de voluntarii deveniţi „Rudă pentru o zi”.

„Pachetele cu care «rudele» vor merge în vizită au fost oferite de membri ai comunităţii locale şi vor conţine bunătăţi care exprimă fără cuvinte sentimentul de grijă faţă de cei dragi: compot, suc de măr cu cătină, gem şi sirop de brad. Voluntarii deveniţi rude vor duce cu ei în saloane şi cele mai simpatice experienţe de viaţă, cu care să lege conversaţii cu pacienţii şi să-i stimuleze să se gândească la lucrurile care le fac plăcere”, se mai arată în comunicat.

Actorii vor fi mimi muzicali şi vor colinda toate saloanele şi cabinetele cu momente artistice de pantomimă, însoţiţi de o coloană sonoră ‘portabilă’. În plus, la Spitalul de Recuperare, pacienţii şi cadrele medicale se vor putea reuni la parter să asculte un concert cu pianistul Cadmiel Boţac şi cu tenorul Denis Ursan, iar la Spitalul Militar, pacienţii vor fi invitaţi să se cufunde într-o atmosferă de sărbătoare, la un atelier de lucru manual, unde vor putea face decoraţiuni de Crăciun.

Proiectul „Terapie prin Artă” by Create.Act.Enjoy a fost iniţiat în 2012 şi a pornit cu o ediţie pilot la Spitalul de Recuperare, iar anul acesta se află la cea de-a treia ediţie de Crăciun.

„Terapia prin artă este caracterizată de procese creative şi are ca scop sporirea şi îmbunătăţirea sănătăţii fizice, psihice şi emoţionale a persoanelor de orice vârstă. Terapia prin artă este un domeniu de activitate în sine în multe ale ţări, cu beneficii pe termen scurt, mediu şi lung pentru pacienţii implicaţi. Activităţile de terapie prin artă, realizate pe durata internării, au scopul de a-i ajuta pe pacienţi să se motiveze, să progreseze şi să le facă mai plăcută şederea în spital”, explică membrii echipei.

„Terapie prin Artă” by Create.Act.Enjoy, ediţia de Crăciun 8-12 decembrie 2018 este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *