Să căutăm privirea Mântuitorului

Episcopul de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu, Mons. Marius Cerghizan, vicar general, zeci de preoți, persoane consacrate, invitați de peste hotare – pr. Gabriel Buboi, rector al Colegiului pontifical Pio Romeno, pr. Ioan Pop de la Consiliul Pontifical pentru Teste Legislative din Roma, pr. Flavius Florea, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș și protopop de Brașov, autorități locale și centrale, numeroși credincioși din întreaga Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, s-au reunit la Sfânta Liturghie arhierească celebrată în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, duminică 30 ianuarie, într-o zi cu multiple motive de sărbătoare.

A fost Duminică, zi a Învierii, totodată Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. A fost celebrare a consacrării prin procesiunea de intrare în biserică, împreună cu Ierarhul și preoții, cu lumânări aprinse în mâini, și apoi prin participarea la celebrarea liturgică a persoanelor consacrate din ordinele și congregațiile călugărești care au ales să marcheze, prin împreună-rugăciune, sărbătoarea din 2 februarie – Ziua Vieții Consacrate în Biserica Catolică. A fost, de asemenea, aniversarea nașterii Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, martir și apostol al unității, învățător al credinței și al iubirii jertfitoare. A fost, totodată, zi de cinstire a memoriei Episcopului Florentin Crihălmeanu, care a adus Cerul mai aproape, fiind, nu cu mult timp în urmă, chemat la Cer din mijlocul celor acum prezenți în Catedrală, căruia personalități bisericești și laice, elite intelectuale ale lumii universitare și culturale clujene, i-au dedicat volumul omagial „Lumină din Lumină. În memoria Episcopului Florentin Crihălmeanu”, prezentat în această zi, la finalul celebrării.

Pentru ca harul pogorât din atâtea izvoare să rodească însutit, lumini ale Spiritului Sfânt au atins creștetul diaconului Marius Alin Cîmpean, absolvent de studii teologice la Cluj-Napoca și la Roma, care a fost hirotonit întru preoție prin mâinile Preasfințitului Claudiu, oferindu-se astfel mâinilor lui Dumnezeu care să îl susțină, ocrotească și îndrume, spre a deveni el însuși „mâini” de binecuvântare pentru alții, „mâini” care dăruiesc, hrănesc, alină, sfințesc.

În cuvântul de învățătură pe baza fragmentului evanghelic (Lc 19,1-10), Preasfințitul Claudiu a invitat la conștientizarea faptului că, dincolo de motivele de sărbătoare din această zi, fiecare zi este o sărbătoare, „o minune a lui Dumnezeu care intră în viața noastră”. A arătat valoarea nesfârșită a fiecărei vieți, contribuția fiecăruia la „armonia perfectă” ca parte a „mozaicului care formează imaginea Bisericii”. „Suntem familia lui Dumnezeu pentru că suntem, fiecare dintre noi, importanți și, de la fiecare, Dumnezeu așteaptă ceva, are un plan unic cu fiecare”. Dar, a arătat, atunci când Dumnezeu cere ceva, este numai pentru că are mult mai mult de oferit celui de la care cere: Lui Zaheu îi spune «coboară-te, pentru că astăzi vreau să fiu în casa ta» și, de fapt, Dumnezeu îl primește pe Zaheu în casa Lui.

Ierarhul a insistat asupra prezenței lui Dumnezeu, acum, și aici: „Singurul moment cu adevărat de comuniune cu Dumnezeu este acest moment”. Și, de aceea, a invitat pe fiecare să intre în „logica lui Zaheu”, să caute privirea lui Dumnezeu: „Să căutați privirea lui Dumnezeu și, atunci când Îl găsiți, să Îl primiți în casele voastre pe Isus. Nu mâine, nu peste câțiva ani, nu când va fi un moment propice. Astăzi este singurul moment pe care îl avem la dispoziție. Cu toții trebuie să căutăm privirea Mântuitorului. Mântuitorul este astăzi, aici, la fel cum era în timpul lui Zaheu. Și acea privire a Mântuitorului este extrem de importantă, fiindcă este o privire care dă viață, care ne vorbește despre iubirea Lui”.

Amintind despre trădarea lui Petru și apoi de iertarea pe care a primit-o Petru, Preasfințitul Claudiu a spus: „Dumnezeu nu caută altceva decât să ne ierte, să ne ajute, să ne vindece, să ne readucă în acea comuniune a iubirii Lui. De aceea este atât de importantă privirea lui Dumnezeu și acest astăzi. Noi, astăzi suntem împreună cu Isus. Nu știm ce va fi mâine. Astăzi să căutăm acea privire care ne mântuiește”. A mai arătat că, la fel ca Zaheu, trebuie să ieșim din mulțime, „să ne cocoțăm în acel copac care este Biserica, pentru a-l vedea pe Isus, pentru a fi pe acel munte luminat de unde să îl putem vedea”. Primindu-l pe Isus, primind Sfintele Taine, „Isus va fi în noi, cu noi tot timpul, nu ne părăsește niciodată. Și, de aceea, suntem chemați să ieșim din mulțime, să căutăm privirea lui Dumnezeu, să nu lăsăm să treacă acest «astăzi» și să îl primim în casa vieții noastre. Nu avem nimic altceva de făcut decât să îi deschidem lui Isus ușa sufletului nostru. Aici este libertatea noastră, aceasta așteaptă Isus de la noi, fiindcă niciodată Dumnezeu nu va intra cu forța în sufletele noastre. Noi trebuie să deschidem o ușă care are clanță doar pe interior. Dacă o deschidem, ceea ce citim în Evanghelie se va întâmpla în viața noastră, în familia noastră, în societatea noastră, în lumea în care trăim”, o lume în care „doar Isus poate aduce acea pacea și liniștea de care avem nevoie. Dacă îi deschidem ușa lui Isus astăzi, aici, acum, Isus va fi în casa noastră și noi vom fi în casa lui Dumnezeu, toți împreună, o familie a lui Dumnezeu”, a încheiat Preasfințitul Claudiu.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut