O sută de puieți de cireși japonezi vor fi aclimatizați la USAMV Cluj-Napoca

O sută de puieți altoiți de cireși japonezi din specia Prunus Serrulata sp. (Japanese Sakura) au ajuns la USAMV Cluj-Napoca, unde vor fi aclimatizați, timp de trei ani, în vederea amenajării unei alei unice în municipiu.

Proiectul colaborativ a fost semnat între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Ehime University, Facultatea de Agricultură (Matsuyama, Japonia), iar parteneri sunt USAMV/SCH Cluj-Napoca și Primăria Cluj-Napoca. O contribuție financiară substanțială în realizarea acestui proiect a avut-o și Carbochim SA, prin dl Viorel Popovici.

”Am primit 100 de bucăți, din totalul de 500 pentru care s-a convenit prin proiectul colaborativ, iar dacă lucrurile vor merge bine, în timp vor sosi și ceilalți. Cireșii primiți acum trebuie să stea trei ani în carantină, adică două veri și trei ierni, după cum ne-a spus specialistul japonez, și sunt două motive principale: primul ține de regulamentele impuse de UE, iar al doilea, de faptul că acești puieți trebuie să se adapteze, să fie monitorizați din punct de vedere fitosanitar, dar și pentru a-și dezvolta corespunzător sistemul radicular. Suntem bucuroși de acest proiect și sperăm ca totul să decurgă așa cum trebuie” – declară conf. dr. Claudiu Ioan Bunea, directorul Stațiunii de Cercetare Horticolă (SCH) din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Cei 100 de puieți altoiți de cireși japonezi vor fi ținuți în condiții speciale de carantină la Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca. Puieții au fost donați, în anul 2014, Primăriei municipiului Cluj-Napoca, de Kazuchika Mori, președintele Asociației Japan Sakura, cu ocazia vizitei unei delegații oficiale din orașul Matsuyama. Pentru introducerea în țară și aducerea la Cluj-Napoca a puieților a fost necesară parcurgerea unui proces laborios, dictat de normativele fitosanitare în vigoare ale Uniunii Europene.

M. T.

Articole din aceeasi categorie