O pretinsă moştenitoare a lui Bánffy Miklós revendică mii de hectare de teren şi pădure în zona Huedinului

O femeie de 93 de ani din Maroc, oraşul Tanger, care se pretinde a fi urmaşa contelui Bánffy Miklós se luptă pentru recuperarea a mii de hectare de teren şi pădure situate pe teritoriul oraşului Huedin şi a şase comune din zonă. Jelen Tivadar Karolyne l-a împuternicit pe un avocat clujean să o reprezintă pentru a recupera averea tatălui ei pe care acesta a avut-o în zona Huedinului. Este vorba de mii de hectare de teren şi pădure situate pe raza oraşului Huedin şi a comunelor Beliş, Călăţele, Mărgău, Săcuieu, Poieni şi Ciucea. Deja la Judecătoria Huedin au fost deschise mai multe procese prin care Jelen Tivadar Karolyne solicită să i se recunoască dreptul de proprietate asupra averii pe care contele Bánffy Miklós a avut-o în aşa zisa „Ţară a Călăţii”. De pe raza oraşului Huedin, fiica lui Bánffy Miklós revendică mai multe zeci de hectare de teren şi pădure situate la limita cu judeţul Sălaj iar de la Călăţele sunt vizate 14 hectare de pădure şi păşune. Un alt proces deschis la Huedin are ca obiect retrocedarea a câtorva zeci de hectare de pădure şi teren la Bologa, comuna Poieni. Reprezentanţii Primăriei Huedin au declarat că deocamdată la dosarul cauzei nu s-au putut depune acte care să dovedească faptul că Jelen Tivadar Karolyne este moştenitoarea lui Bánffy Miklós. Juriştii Primăriei Huedin au solicitat să se depună la instanţă certificat de moştenitor, însă nu s-a putut prezenta un astfel de document.

Cele mai mari suprafeţe sunt revendicate de pretinsa urmaşă lui Bánffy Miklós în comunele Mărgău, Ciucea şi Săcuieu. La Mărgău sunt vizate peste 3000 de hectare de pădure şi păşune din zona localităţii Răchiţele iar la Săcuieu se solicită retrocedarea a aproape 2000 de hectare de teren şi păşune. De asemenea, peste 1000 de hectare sunt revendicate pe raza comunei Ciucea iar de la Beliş sunt vizate sute de hectare aflate în zona cătunului Dealu Botii. Primarul comunei Mărgău, Petru Ungur a declarat pentru Făclia că instanţa a pronunţat deja soluţia în procesul intentat de Jelen Tivadar Karolyne, dând câştig de cauză comunei pe care o conduce. În schimb, spune primarul, Jelen Tivadar Karolyne a deschis un alt proces prin care solicită obligarea primăriei să treacă în registrul agricol terenul pe care l-ar fi avut tatăl său în zona Răchiţele. În comuna Săcuieu, pretinsa fiică a lui Banffy Miklos încearcă să recupereze 1800 de hectare de pădure şi păşune aflate în proprietatea publică a unităţii administrative şi alte peste 100 de hectare aflate în proprietatea Composesoratului Săcuieu. Jelen Tivadar Karolyne a acţionat în judecată şi Comuna Ciucea, de unde revendică peste 1000 de hectare de teren. Primarii comunelor cu care pretinsa urmaşă a lui Banffy Miklos se judecă pentru a recupera terenuri şi păduri s-au mobilizat pentru a putea demonstra în instanţă că nonagenara cu domiciliul în Tanger-Maroc nu are niciun drept asupra suprafeţelor de pădure şi teren pe care le revendică. În acest sens şi-au angajat avocaţi şi au făcut apel şi la specialiştii Prefecturii Cluj pentru a-şi putea pregăti cea mai bună apărare. Totodată, aceştia au solicitat instanţei s-o citeze pe Jelen Tivadar Karolyne la proces pentru a-şi susţine personal cauza.

Contactat telefonic în cursul săptămânii trecute, avocatul Marius Luca, apărătorul lui Jelen Tivadar Katalyn nu a dorit să comenteze subiectul. Acesta a spus că va reveni cu detalii însă până aseară, la ora închiderii ediţiei, Luca nu a mai făcut niciun demers în acest sens.

Miklós Bánffy, conte de Losoncz, (n. 30 decembrie 1873, Cluj– d. 5 iunie 1950, Budapesta) a fost un politician maghiar, scriitor, grafician şi scenograf. Între 14 aprilie 1921 şi 19 decembrie 1922 a fost ministru de externe al Ungariei, în guvernul condus de Istvan Bethlen. A fost ultimul proprietar al Castelului de la Bonţida, membru al familie Banffy. Bánffy Miklós a fost căsătorit cu Váradi Aranka, care i-a născut o fetiţă, pe Katalin (Kató). Fata lui, Bánffy Katalin (Kathy Bánffy-Jelen) a fost căsătorită după război cu un ofiţer al armatei SUA.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie