O nouă zi de proteste la Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu”

Aproximativ 100 de asistente şi infirmiere de la Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca au protestat, ieri, pentru a doua zi consecutiv, faţă de reducerea veniturilor salariale.

Protestatarii susţin că, în cazul în care problemele lor nu vor fi rezolvate, vor declanşa greva generală. Participanţii la protest au purtat afişe cu mesaje precum “Nu vrem salarii “speciale”, dar merităm salarii normale”, “Vrem spor maxim pentru efort maxim” şi au scandat “Vrem dreptate”, “Nu ne umiliţi”, Sporuri cuvenite”.

Directorul medical al unităţii, Adrian Molnar a spus că nemulţumirile personalului din Institut sunt legate de modul impropriu de abordare a sporurilor. Molnar a precizat că întreg colectivul de medici din cadrul spitalului s-au solidarizat cu asistenţii şi infirmierele. ‘’Suntem o echipă şi am dorit ca şi noi medicii să fim alături de colegii noştri. Totodată, şi colegii mei medici sunt nemulţumiţi de sporurile care se acordă în prezent pentru că nivelul de sporuri care se acordă la noi este mult mai mic faţă de alte părţi’’, a declarat Adrian Molnar.

La rândul său, managerul Institutului Inimii, Florin Crişan, a declarat că o parte din salariaţi au primit salarii reduse şi că nemulţumirile lor sunt îndreptăţite. “E vorba de personal medical care, în această lună, a primit partea de salarii fără a se aplica deocamdată regulamentul nou de sporuri. În condiţiile în care noi avem un procent de 21% nu reuşim să ne încadrăm în acest procent alocat de minister şi pentru moment am acordat doar salariile, fără a aplica regulamentul. Încercăm, prin discuţii cu ministerul, să obţinem un procent mai mare. Sunt categorii de personal care, prin aplicarea acestui regulament şi coroborat cu cuantumul sporului alocat nouă, pierd la venituri”, a spus Florin Crişan.

Medicul Horia Roşianu a arătat că pe lângă problema veniturilor, o altă nemulţumire e legată de condiţiile de muncă. ‘’Sigur, ne dorim condiţii de muncă la fel ca în occident dar nu e normal să nu pot oferi pacientului o muncă de calitate. De asemenea, cineva trebuie să ne explice de ce la alte centre terţiare fondul de salarii a crescut cu 30 la sută iar la noi cu doar 21 la sută. De ce noi suntem oaia neagră?’’, a menţionat Horia Roşianu.

C.P.

Articole din aceeasi categorie